Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθαρές θέσεις για τη γεωπολιτική θέση της χώρας και τις σχέσεις με ΗΠΑ

Σήμερα η διαδικασία κύρωσης της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας για μια ακόμα πενταετία αλλά και η πρώτη επίσημη γνωριμία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα

Με καθαρές θέσεις, αλλά και σαφή διλήμματα έναντι της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διαδικασία κύρωσης της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας για μια ακόμα πενταετία και έπειτα εις το διηνεκές.

Η ίδια η φύση της συμφωνίας δείχνει τον σαφή δυτικό προσανατολισμό της χώρας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πολλάκις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ότι «είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία». Η ψήφιση της ανανέωσης της αμυντικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, δε, έρχεται σε μια περίοδο σύσφιγξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ενόψει της μετάβασης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Σήμερα, δε, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και την πρώτη επίσημη γνωριμία του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγες μέρες πριν βρεθεί και αυτός στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Κόντρα για τα F-16

«Η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά. Το κύρος της χώρας μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019, όταν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε την διακυβέρνηση του τόπου», είπε χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης και αυτή θα είναι και η θέση του πρωθυπουργού στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η οποία, τη παρουσία και του κ. Τσίπρα, αναμένεται να μεταβληθεί σε μια κόντρα αρχηγών εφ’ όλης της ύλης. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπεραμυνθεί και των βημάτων που έχουν γίνει για την ενίσχυση της χώρας, στη σκιά των βολών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική έγκρισης από το Κογκρέσο νομοσχεδίου για αναβάθμιση των τουρκικών F-16 που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της WSJ, φέρεται να έχει ζητήσει το State Department.

«Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και θα συζητήσει εκτενώς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Την Τρίτη θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, μία σπάνια τιμή που για οποιονδήποτε ηγέτη που επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να γίνει αυτό με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα;», διερωτώνται χθες κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι, όταν ο κ. Τσίπρα είχε επισκεφθεί τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δεν είχε πει κουβέντα για την κατασκευή 100 F-35 για την Τουρκία.

Καθαρή θέση

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση ως προς τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και τις διεθνείς της συμμαχίες. «Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα», είπε χθες στην Π.Ε. ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας τον βασικό άξονα, στον οποίο θα κινηθεί σήμερα, επιχειρώντας να «στριμώξει» τον κ. Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την επικαιροποίηση της MDCA, με το επιχείρημα ότι παραχωρείται «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ έναντι αμφίβολων ανταλλαγμάτων.

Επ’ αυτού, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «Ο απελθών Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε εκφράσει την έκπληξή του γι’ αυτή τη στάση αφού οι συζητήσεις για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

You may also like