Τα μηνύματα της συνέντευξης Μητσοτάκη και η στρατηγική προς τις κάλπες
Όλο το επόμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης θα προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας και μετά τις εκλογές. Σταθερότητα που, κατά την άποψή του, μπορεί να εγγυηθεί μια εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. «Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σε μια αναφορά που πέρασε κάτω από τα «ραντάρ».
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει, άλλωστε, ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται εν πολλοίς στο πεδίο της οικονομίας, το οποίο και θεωρεί «ισχυρό χαρτί» της ΝΔ εν συγκρίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ιδιαίτερα στην εξάντληση της τετραετίας ή έστω στη διάνυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πολιτικού χρόνου εντός του πλαισίου της τετραετίας, ώστε, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν τη δική του τετραετία με αυτή του κ. Τσίπρα.
Δείγματα αυτής της στρατηγικής είναι οι επίμονες αναφορές του πρωθυπουργού στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, όσο και αν απαιτούνται «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας, όσο και ο στόχος του να επιστρέψει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Άποψη του πρωθυπουργού είναι ότι, όταν οι κρίσεις περάσουν, οι πολίτες επιδιώκουν συνθήκες…κανονικότητας. Και αυτή η ατζέντα είναι, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Μεγάρου Μαξίμου, που κερδίζει και εκλογές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο θρίαμβος του σοσιαλιστή Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος κατέφερε και κέρδισε αυτοδυναμία πριν από μερικές εβδομάδες, διαμηνύοντας μετά τη νίκη του ότι «οι ψηφοφόροι επιθυμούν σταθερότητα, βεβαιότητα και ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια».
Βολές σε δύο μέτωπα
Παράλληλα, όσο και αν ο ίδιος επιδιώκει να μένει εκτός της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι…ευγένειες έχουν τελειώσει, όσο πάμε προς τις εκλογές. Και αυτό δεν αφορά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο περισσότερο το ΚΙΝΑΛ. «Αυτά τα οποία ακούω είναι εντυπωσιακά ασαφή. Είναι τσιτάτα, είναι τίτλοι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καρφώνοντας τον κ. Ανδρουλάκη εν πολλοίς για…αερολογία. Και έπεται συνέχεια.