Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε συνάντηση με την πρόεδρο της Βοσνίας – Το βράδυ το βαλκανικό δείπνο

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλης της πρωθυπουργικής ομάδας σε πλήρη καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνδυαστεί σήμερα και αύριο από ένα πυκνό πρόγραμμα με διεθνείς επαφές, με φόντο την άτυπη διάσκεψη για τα Βαλκάνια που διοργανώνει η Αθήνα, με δείπνο απόψε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτό θα συμμετάσχουν μια σειρά ηγετών της βαλκανικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή της βαλκανικής, αλλά και στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Πριν το δείπνο που είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 20:15 με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με προέδρους χωρών. Ο… χορός των συναντήσεων ξεκίνησε με την πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο. 

Δείτε εικόνες από την συνάντηση:


5949942


5949935


5949950


5949945


5949946


vosnia-M_Bretania

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Βοσνίας, αναφέρει πως στις 13:00 θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου, στις 15:00 με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. 

Το βαλκανικό δείπνο και ο καλεσμένος έκπληξη 

Ένας καλεσμένος-έκπληξη της βραδιάς φαίνεται πως θα είναι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου η άφιξη κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από την Αθήνα. Ο κ. Ζελένσκι είναι σε ευρωπαϊκό τουρ αυτές τις μέρες, έχοντας επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει περιλάβει το όνομα του κ. Ζελένσκι στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης, ούτε στα διμερή ραντεβού του πρωθυπουργού. Πλην όμως, σπανίως ο κ. Ζελένσκι προαναγγέλλει τις εμφανίσεις του, εξ ου και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Θεωρείται, παράλληλα, πιθανό ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζελένσκι να τα πούνε και κατ’ ίδιαν, εφόσον ο Ουκρανός ηγέτης θα βρίσκεται στη χώρα μας.

Με τα ως τώρα δεδομένα, το παρών σήμερα το βράδυ θα δώσουν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο και η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού. Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντενκόφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, και της Ρουμανίας Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη απούσα της διάσκεψης θα είναι η Αλβανία, κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα τον «πάγο» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε μια «ντρίμπλα», με δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κληθεί ο κ. Ράμα να συζητήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του μεταξύ τυρού και αχλαδιού όσο ο κ. Μπελέρης παραμένει στη φυλακή. Έτσι, η πρόσκληση εστάλη στο γραφείο του Αλβανού προέδρου Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος αρνήθηκε και έτσι η γείτονας δεν θα συμμετάσχει. Είναι προφανές, πάντως, ότι μετά την «άνοιξη» των προηγούμενων ετών με κορωνίδα την προοπτική συνυποσχετικού για τη Χάγη, οι σχέσεις Αθήνας και Τιράνων βρίσκονται σε «βαρομετρικό χαμηλό».

Από την άλλη, ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας έχει η παρουσία του Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς στην Αθήνα, ο οποίος στις 15:00 θα περάσει και το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου για μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία. Είναι γνωστό ότι Αθήνα και Ζάγκρεμπ «περπάτησαν σε λεπτό πάγο» μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Μιλάνοβιτς, όσο και αν οι κ. Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς επιχειρούσαν να χειριστούν με πολιτικό τακτ την κατάσταση. Ο κ. Πλένκοβιτς δεν έχει αμφισβητήσει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, πλην όμως είναι της άποψης ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων θα πρέπει να απελαθεί.

Ευρύτερα, πάντως, με δεδομένο ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, με την οποία υπογραμμιζόταν ότι το μέλλον της Βαλκανικής είναι εντός της Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας συνεχίζει να εργάζεται γι’ αυτόν τον σκοπό ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. «Η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα που σε αυτή τη φάση έχει κατά βάση αποδέκτες στα Τίρανα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική