Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή για bullying – Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Το μήνυμα ότι «η πολιτεία και η αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί» και «η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει» έστειλε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, το πρωί της Τρίτης με αφορμή τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ το Σαββατοκύριακο στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και το ΑΠΘ ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι θα επανέλθουν οι πενθήμερες αποβολές για περιστατικά bullying σε σχολεία.

«Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο υπουργός Παιδείας.

Ειδικά, δε, για το bullying στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που ετοιμάζεται για την αποτύπωση περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες: «Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».

Όπως προανήγγειλε «θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια αλλά και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-czxglf3vag5t)

O υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και απάντησε ότι «έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε και ένα άλλο κομμάτι: να μην υποτιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους».

«Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας «τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στην Βουλή, μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας και τρίτον μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο».

You may also like