Πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο πλάνο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως επένδυση «άνω των 25 δισ. ευρώ», που εισάγει την αμυντική πολιτική σε νέα εποχή και που υπερβαίνει την προμήθεια οπλικών συστημάτων, όπως τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra ή τα αμερικανικά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Η ατζέντα περιλαμβάνει την αξιολόγηση στρατηγικών επιλογών, όπως η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού και αντιdrone θόλου «Ασπίδα του Αχιλλέα», η ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της χώρας, καθώς και η πρόθεση άσκησης της option για την τέταρτη φρεγάτα Belharra. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσιάζει αναλυτικά τον 12ετή σχεδιασμό, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – τουλάχιστον κατά 25% – σε κάθε πρόγραμμα.
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»: το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
Στο φόντο της συνεδρίασης παραμένει η γεωπολιτικά κρίσιμη υπόθεση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο παρουσιάζει καθυστερήσεις. Η τουρκική αντίδραση, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχει επιβάλει επιφυλακτικότητα στους εταίρους, με το Ισραήλ να εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλό στις κινήσεις του και την Κύπρο να επανεξετάζει τη βιωσιμότητα του έργου υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα έχουν ενταθεί, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου να έχουν πραγματοποιήσει κοινές επαφές για την οριστικοποίηση των εθνικών θέσεων.
Ανακοινώθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο
Εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα, η χώρα μας προχώρησε ήδη στην κατάθεση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, εκπληρώνοντας υποχρέωσή της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτυπώνοντας για πρώτη φορά σε επίσημο ευρωπαϊκό κείμενο τα δυνητικά εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο χάρτης που τη συνοδεύει ενσωματώνει τις υφιστάμενες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ για τις μη οριοθετημένες περιοχές εμφανίζεται η μέση γραμμή ως βάση αναφοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια καταγραφή θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όχι για πράξη άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων ή επέκτασης των χωρικών υδάτων. Στόχος είναι η θεσμική οργάνωση του θαλάσσιου χώρου για την πράσινη μετάβαση, την ενέργεια, τις μεταφορές, την αλιεία και τον τουρισμό, χωρίς εκπτώσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Επιθυμούμε θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χωρίς να παραιτούμαστε από τα εθνικά μας δικαιώματα».