Πολιτική

Κυβέρνηση: Αντεπίθεση με απαντήσεις για τα τρένα, ανακοινώσεις για τον κατώτατο

Η εμφάνιση του υπουργού Επικρατείας, Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Γεραπετρίτη στη μακρά συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και η σειρά απαντήσεων που έδωσε σε μια σειρά ανοιχτών θεμάτων με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και την επαναλειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων, ήταν το πρώτο επεισόδιο της «θεσμικής αντεπίθεσης» που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να «βγει από τη γωνία» του πολιτικού ρινγκ που της επέβαλε το δυστύχημα.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι υπήρξε ανάληψη της ευθύνης από την πρώτη στιγμή και πως ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, ενώ υπογράμμισε πως «κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να κρύψει ατέλειες και να αποτελέσει άλλοθι για πλημμέλειες καθυστερήσεις και λάθη». Επέμεινε, παράλληλα, και για το διαχρονικό των ευθυνών, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πλημμελή εκτέλεση της επικαιροποιημένης σύμβασης που υπεγράφη επί ημερών του, μιας και δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014.

Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε και στο γεγονός ότι στην επιτροπή δεν εμφανίστηκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι η τηλεδιοίκηση θα λειτουργεί στο σύνολο των γραμμών ως τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ο ίδιος θα ανέβει στο πρώτο τρένο που θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Προανήγγειλε, δε, επαφές του την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της Κομισιόν για πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να «τρέξουν» σημαντικά έργα υποδομής και να ενισχυθεί περαιτέρω το προσωπικό.

Το «κυρίως» πιάτο των κοινοβουλευτικών μαχών, βεβαίως, θα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα. Για εκεί προετοιμάζει ήδη έναν ογκώδη φάκελο με έγγραφα ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του μετά την τραγωδία και θα δώσει απαντήσεις. Το επόμενο διάστημα ο κ. Καραμανλής θα δώσει και έναν κύκλο συνεντεύξεων, όπου θα απαντήσει και για το αν θα είναι υποψήφιος στις Σέρρες. Στη Θεσμών, όμως, θα είναι παρόντες άλλοι τρεις πρώην και νυν υπουργοί: ο Χρήστος Σπίρτζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που ήταν υπουργός το 2014, όταν υπεγράφη η περίφημη σύμβαση 717, αλλά και ο κ. Γεραπετρίτης.

Στο ενδιάμεσο, πάντως, η κυβέρνηση κάνει «ανοίγματα» και με άλλες πρωτοβουλίες που είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα. Έτσι, εκτός της πρώτης εξόρμησης του κ. Μητσοτάκη που θα γίνει το Σάββατο στο Μαρούσι, προετοιμάζονται και οι ανακοινώσεις για τον επαυξημένο κατώτατο μισθό που θα ισχύει από την 1η Απριλίου. Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και να του παραδώσει την έκθεση του ΚΕΠΕ και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση, με τον πρωθυπουργό πιθανότατα στο κάδρο. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα κινείται πέριξ των 770 ευρώ, με ένα ποσοστό περίπου 7,5%, αντίστοιχο δηλαδή με αυτό των αυξήσεων για τους συνταξιούχους. Υπό αυτό το πρίσμα, αυξημένο θα είναι εφεξής και το επίδομα ανεργίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική