«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το “πολιτικό κατηγορητήριο” στη συνείδηση των πολιτών».
Νέα πίεση στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις μετά και τις νέες αποκαλύψεις από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τη διαπλοκή του «White House» και του Νίκου Παππά άσκησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει -σήμερα κιόλας- να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο “μαγαζί”, όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων -αδιανόητων σε μια Δημοκρατία- πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το “πολιτικό κατηγορητήριο” στη συνείδηση των πολιτών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και έναν απολογισμό για τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας τα εξής:
– Ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή, οι μειώσεις φόρων και εισφορών, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον. Η Ελλάδα βγήκε κατ’ επανάληψη στις αγορές -ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας- πετυχαίνοντας ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών.
– Πραγματοποιήθηκαν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών. Λειτουργεί το 112, γίνονται ηλεκτρονικά μια σειρά συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
– Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έγιναν άλματα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διπλασιασμό των Μ.Ε.Θ. και περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
– Αποκαταστάθηκε το πραγματικό άσυλο στα Πανεπιστήμιά μας και ξεκίνησε η αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών δομών.
– Ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.
– Αποδίδονται ξανά τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, οι γειτονιές στους κατοίκους τους, οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους.
– Αναδιοργανώθηκε η Πολιτική Προστασία η οποία επέδειξε γρήγορα ανακλαστικά, αποτελεσματικότητα και σωτήριες παρεμβάσεις, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές ένα χρόνο τώρα.
– Αφοπλίστηκαν νάρκες -όπως στη Δ.Ε.Η.- που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μπήκε σε στέρεες ράγες η εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα. Καταρτίστηκαν και προωθούνται σχέδια για την απολιγνητοποίηση, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος.
– Αποκαταστάθηκαν αδικίες του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση του συστήματος και μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
– Ενισχύθηκε θεσμικά και οικονομικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κινδύνευε με παράλυση εξαιτίας του εκλογικού συστήματος που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. – Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποκτά νέα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με το αναπτυξιακό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
– Η χώρα αποκτά συγκροτημένη νησιωτική, θαλάσσια και ναυτιλιακή πολιτική, με αναπτυξιακό πρόσημο.
– Προωθούνται στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών, νέο πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων, μείωση της φορολογίας των συνεταιριστικών σχημάτων και τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών.
– Στον τομέα του Πολιτισμού υλοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις. Το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η αξιοποίηση του Τατοΐου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελούν στόχους που γίνονται πραγματικότητα.
– Στον τομέα του Αθλητισμού αναπτύσσονται δράσεις, για την καταπολέμηση παραβατικών φαινομένων, την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, την αναβάθμιση υποδομών, τη διάχυση του αθλητισμού στον ευρύτερο πληθυσμό.
– Στις αρχές του Μάρτη, η χώρα βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας τέλειας καταιγίδας, καθώς αντιμετώπιζε ταυτόχρονα την πρόκληση που είχαν στήσει στον Έβρο οι τουρκικές Αρχές και την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού. Με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομοψυχία των Ελλήνων βγήκαμε νικητές σε αυτή τη διπλή μάχη.
– Θεμελιώσαμε, ταυτόχρονα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης προς το Kράτος και την πολιτική και επαναβεβαιώσαμε το ιστορικά δικαιωμένο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι σε κοινούς σκοπούς μπορούμε να κερδίζουμε μεγάλες μάχες.
Εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό
Ο Στέλιος Πέτσας έκανε ειδική αναφορά και στην επένδυση στο Ελληνικό υπενθυμίζοντας ότι «εκδόθηκαν σε δύο μήνες 4 υπουργικές αποφάσεις, που είχαν κολλήσει για χρόνια, αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα που διαιωνίζονταν και ακολούθησαν συγκεκριμένες ενέργειες που μας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα που είδαμε την Παρασκευή».
«Σε έναν εγκαταλελειμμένο για 19 χρόνια χώρο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, που θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους. Με προσβάσιμη σε όλους παραλία ενός χιλιομέτρου. Με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Με οικιστικές ζώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Με Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών. Με Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Με μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο. Με ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.
Η εμβληματική αυτή επένδυση, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 80.000 θέσεις στην πλήρη ανάπτυξή της. Τραβάμε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον χώρο που έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες- μία διαχωριστική γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Τα τέσσερα βήματα για το μεταναστευτικό
Με αφορμή τον απολογισμό του α΄ εξαμήνου από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Πέτσας επισήμανε τα τέσσερα βήματα που έγιναν για την διαχείριση του μεταναστευτικού υπογραμμίζοντας ότι «στο Β’ εξάμηνο του χρόνου, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να δίνουμε τη μάχη για έλεγχο των συνόρων μας, θα δοθεί έμφαση στις επιστροφές, καθώς και στη λειτουργία των κλειστών και ελεγχόμενων δομών».
Τα τέσσερα βήματα έχουν ως εξής:
Πρώτον: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, και κατά 46% συνολικά στην επικράτεια. Η μείωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Δεύτερον: Αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους.
Τρίτον: Μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
Και τέταρτον: Μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.