Πολιτική

La Stampa: Φαβορί ο Αβραμόπουλος για την θέση απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο

H ιταλική εφημερίδα La Stampa σε αναλυτικό της άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση διορισμού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις σε ότι αφορά τη δυνατότητα να επιλεγεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο» και τώρα «ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, τραβάει χειρόφρενο». Σε ό,τι αφορά την θέση, δε, η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι φαβορί είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, στο άρθρο τονίζεται ότι «η ιταλική κυβέρνηση έχει εκφράσει σκεπτικισμό» σχετικά με τον Ντι Μάιο και ότι «διαμαρτύρονται, τώρα, και οι αραβικές χώρες».

Η La Stampa, προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, «ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση, λίγο πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου» και σύμφωνα με μια πηγή της εφημερίδας, μάλιστα, «μετά την λήξη της».


la_stampa1

Με αναφορά στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, υπενθυμίζεται ότι μετά την ήττα του Ντι Μάιο στις ιταλικές γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αρχικά ο Μπορέλ είχε αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητά του και να τις παρουσιάσει στις κυβερνήσεις των χωρών μελών. «Η χιονοστιβάδα, όμως, αρνητικών αντιδράσεων φαίνεται ότι έπεισε τον Μπορέλ να κάνει βήμα πίσω, ή τουλάχιστον να μην κάνει άλλα βήματα προς το εμπρός, αφήνοντας την καυτή πατάτα στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Η La Stampa γράφει ότι η υποψηφιότητα του Ντι Μάιο δεν στηρίζεται από την κυβέρνηση Μελόνι και ότι ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «πρόκειται για υποψηφιότητα που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Παράλληλα, ευρωβουλευτές της Λέγκα, είχαν ζητήσει από τον Μπορέλ να εξηγήσει τους λόγους της προτίμησής του.

«Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όμως, ανησύχησε, κυρίως, λόγω των διεθνών αντιδράσεων» εξηγεί το άρθρο. Στο θέμα αναφέρθηκαν με σκεπτικισμό η γαλλική εφημερίδα Le Μοnde και η βρετανική εφημερίδα The Guardian αλλά, πάνω απ’ όλα, αντιδράσεις εκφράστηκαν απευθείας από τον Περσικό Κόλπο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική