«Από τον Άννα στον Καϊάφα» πάει και έρχεται από χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς όλοι οι συνομιλητές του στην Ουάσιγκτον συμφωνούν μεν μαζί του πως πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, αλλά κανείς δεν του δίνει ξεκάθαρο μήνυμα πότε και πώς θα φτάσει «στην πηγή να πιει νερό», δηλαδή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός των νέων μέτρων έχει γίνει «λάστιχο», καθώς στην Αθήνα ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα νέα μέτρα, ενώ ο Πολ Τόμσεν έφτασε να μιλά για έως και 8,1 δισ. ευρώ επιπλέον!
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε χθες είναι ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας απέφυγε να πει οτιδήποτε για όσα συζητήθηκαν.
Περιορίστηκε να αναφέρει πως «δεν είναι και φανατικός ο κύριος Σόιμπλε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους», για να τονίσει πως «δεν έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα» από τις επαφές μαζί του.
Αντιθέτως, θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου ή μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, θα αποδειχθεί σε σε βάρος όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των δανειστών. Ο κ. Σαπέν τάχθηκε υπέρ μιας ρύθμισης του χρέους, προκειμένου να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές.
Επιστρέφει το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα
Τις βάσεις πάντως μιας συμφωνίας έως το άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου (ή σε έκτακτο στις 25-26 του μηνός) έθεσε στην συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο μιλά ως τεχνοκράτης και λέει τι πρέπει να κάνουν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι όμως ενεργούν και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μάλλον πολιτικά, παρά τεχνοκρατικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, Λαγκάρντ και Τσακαλώτος συμφώνησαν να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να στηρίξει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας με βάση βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα και μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και ελάφρυνση χρέους, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.
Λιου: Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις
Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου οποίος απηύθυνε έκκληση για γρήγορη λύση σε πνεύμα συμβιβασμού και υποχωρήσεων.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε «είμαστε πολύ σαφείς με όλες τα εμπλεκόμενα μέρη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα».
Παράλληλα, στις συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα, προέτρεψε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.
Τι είπε ο Τόμσεν
Νωρίτερα χθες, τον «τόνο» είχε δώσει ήδη ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τα θέματα Ευρώπης (και της Ελλάδος) κύριος Πολ Τόμσεν.
Όπως ανέφερε, «έχουν μείνει πίσω οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να προχωρήσουν σύντομα» και τόνισε πως «το ΔΝΤ θα παρουσιάσει πρόγραμμα μόνο όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για χρέος και μέτρα».
«Από το περασμένο καλοκαίρι το Ταμείο έλεγε ότι θα χρειαστούν μέτρα 4,5% του ΑΕΠ (8,1 δισ. ευρώ) για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει μεγάλη λιτότητα. Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι σε αυτόν τον στόχο (για 3,5%), το Ταμείο θα το αποδεχτεί, αλλά τότε πρέπει να δούμε και με ποια μέτρα μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε.
Aποστολή