Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφεραν ότι «δικαιώνονται όλοι εκείνοι που έκαναν επιλογή στρατηγικής σημασίας να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη»
Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα debate με πραγματική συμμετοχή πολιτών καθώς νέοι επιστήμονες, νέοι επαγγελματίες από τις 5 περιφερειακές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας και πήραν μέρος σε αυτό το διάλογο βάζοντας το τραπέζι κρίσιμα θέματα για τη σύνδεση των ευρωπαϊκών πολιτικών με τις ανάγκες αλλά και την καθημερινότητα ενώ παράλληλα έθεσαν ζητήματα που έχουν σχέση με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με την υποβοήθηση των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και έναν προβληματισμό για τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα ήταν οι δύο υπουργοί που σήκωσαν το βάρος των απαντήσεων σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «δικαιώνονται όλοι εκείνοι που έκαναν επιλογή στρατηγικής σημασίας να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη».
«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική μας ασπίδα ή το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό μας καταφύγιο. Είναι επίσης το καταφύγιο ασφαλείας μας. Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε ως ισχυρό» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες σημειώνοντας ωστόσο πως «ότι η συγκεκριμένη είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται μετά το Ζάππειο».
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της στη δεκαετία του 50 «όταν για πρώτη φορά τότε έμπαινε στο τραπέζι το όραμα για μία ενιαία Ευρώπη» όπως είπε. Ανέλυσε τα ιστορικά δεδομένα εκείνης της περιόδου αλλά και τους προσανατολισμούς που υπήρχαν μαζί με τις διάφορες αντιθέσεις σημειώνοντας με νόημα πως «σε μια κρίσιμη περίοδο έγιναν επιλογές που δικαιώνονται με τη χώρα μας στην Ευρώπη». Στάθηκε ιδιαίτερα στα πολιτικά δεδομένα, τα οποία, όπως είπε, ισχυροποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε «αμφιλεγόμενες πολιτικές με τεράστιο διακύβευμα». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πολιτών, επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και γενικά το ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία έχει αποξενωθεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από αυτό που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην ΕΕ: την τήρηση των αποφάσεων της εξωτερικής πολιτικής που λαμβάνονται. Όμως, η Τουρκία έχει βρεθεί απέναντι από τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων στο θέμα και της Λιβύης και του Καυκάσου και του Ιράκ και της Συρίας και του Κόλπου. Και αυτό προβληματίζει. Κι έτσι, έχουμε φτάσει να συζητάμε σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το λήμμα «Τουρκία».
Μιλώντας για τις Ευρωπαϊκές πολιτικές υπογράμμισε πώς το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί τα μέγιστα κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και τις χρηματοδοτήσεις με τις οποίες ενίσχυσε τις οικονομίες για να μπορούν να ανταποκριθούν. «Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει στις αγορές, δανείζεται στο όνομά της και μοιράζει αυτό το δανεισμό αναλογικά στα κράτη – μέλη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προφίλ του χρέους μας. Αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν προς τρεις κατευθύνσεις: την Πράσινη Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Μετάβαση και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Το μέλλον της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να απασχολεί μόνο εμάς. Κυρίως να απασχολήσει τη νέα γενιά. Έχουμε υποχρέωση να προωθήσουμε τον εθνικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες να καταθέσουν τις απόψεις τους γιατί ουσιαστικά αυτοί είναι που θα ενισχύσουν το ρόλο της Ευρώπης το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης που είναι και ο συντονιστής του Εθνικού διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, μέσα από αυτό το Διάλογο, «προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά, πάνω απ’ όλα, να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες τους, όπως για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν», κατέληξε.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο που η χώρα μας προσδιόρισε ως στρατηγικής σημασίας επιλογή τη συμμετοχή της στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50 στην κατεύθυνση μιας ενοποιημένης Ευρώπης σημειώνοντας πως “ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με όραμα, διορατικότητα, ορθολογισμό και αποφασιστικότητα την προσανατόλισε σε μία επιλογή στρατηγικής σημασίας”.
Αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνθέτουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη σήμερα λέγοντας πως “σήμερα οι Έλληνες ισχυροποιούμε τη χώρα μας πολύπλευρα. Κερδίζουμε κύρος. Κερδίζουμε θέσεις. Έχουμε όμως ακόμη μεγάλες δυνατότητες. Έχουμε δυνατότητες ενδυνάμωσης της χώρας μας ως κοινωνικά και οικονομικά αναπτυγμένο κράτος-μέλος με διευρυμένο κύρος και ισχύ και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην νοτιανατολική Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ο κ Σταϊκούρας επιγραμματικά αναφέρθηκε στα σημεία των πολιτικών μέχρι σήμερα τα οποία έχουν σχέση με την διατήρηση και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και την ενίσχυση κοινωνικών και οικονομικών θεσμών με κορύφωση το κοινό νόμισμα όπως χαρακτηριστικά είπε. Προσδιόρισε ακόμη ότι η συμμετοχή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ευρωζώνη «συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας» και ουσιαστικά, όπως είπε, «ήταν το κλειδί για τη σταθερότητα στις συναλλαγές και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις καθώς, όπως είπε, «ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ και υπερβαίνουν το ΑΕΠ της χώρας μας» και συμπληρώνει πως «για την περίοδο 1986 έως 2020 ξεπέρασαν συνολικά τα 91 δισ. ευρώ» και μάλιστα προσθέτοντας την εθνική δημόσια συνεισφορά αλλά και τη συνεισφορά από ιδιωτικούς πόρους υποστήριξε πως «145 δισ. ευρώ έχουν διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία πράγμα το οποίο καταγράφηκε στην έκθεση του ΟΟΣΑ».
Μάλιστα κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά σε οικονομικά μεγέθη υποστήριξε ότι το κάθε 1 ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων δίνει ώθηση κατά 1,55 ευρώ στο ΑΕΠ από το 2009 έως το 2023 και έκανε ιδιαίτερες αναφορές σε έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, θέλοντας να σημειώσει τη συμβολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στα μεγάλα έργα της χώρας μας.
Δεν παρέλειψε ο υπουργός Οικονομικών να σταθεί και στα σημεία τα οποία είχαν σχέση με την οικονομική κρίση καθώς όπως είπε «σφάλματα και αστοχίες σε συνδυασμό με χρόνιες δομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην ψηλότερη, αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων». Μάλιστα έκανε λόγο για «ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση στη χώρα μας» αποδίδοντας το μέγεθος αυτό των αναταράξεων σε «χρόνιες εγχώριες παθογένειες στο αξιακό στο θεσμικό στο πολιτικό και στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο» όπως χαρακτηριστικά είπε αποδίδοντάς την εφαρμογή των μνημονίων πού «από το 2010 και μετά αποτέλεσαν μία μεγάλη δοκιμασία», όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «αυτή η κρίση βρήκε το εγχείρημα της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης δομικά και θεσμικά ημιτελές και τις οικονομίες της ευρωζώνης με ένα διακρατικό χάσμα ανταγωνιστικότητας».
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ηγεσίες εκείνης της περιόδου και στις ηγεσίες της ευρωζώνης που, όπως είπε, «αδυνατούσαν να διαχειριστούν τις συνέπειες της κρίσης» και ότι «κυριάρχησαν δογματισμοί, πρακτικές επιβολής, γεωγραφικοί διαχωρισμοί» συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη άργησε ιδιαίτερα να καταλήξει σε μία συνολική ρεαλιστική και συνεκτική λύση».
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρώπη στις μέρες μας, υποστήριξε ότι «παρά τις αδυναμίες και καθυστερήσεις που υπάρχουν λειτουργεί καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά» ενώ τόνισε πως «έχουν ήδη αρθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι και περιορισμοί, το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις έχει γίνει ευέλικτο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πάρει μέτρα τα οποία στηρίζουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα 540 δισ. ευρώ, το πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων και κρατών και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 750 δισ. ευρώ.
«Η μεγάλη πρόκληση για όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη είναι η ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των εργαλείων που προσφέρει η Ευρώπη και των ιδίων πόρων από το ταμείο ανάκαμψης» είπε ο κ. Σταικούρας υπενθυμίζοντας ότι για τη χώρα μας ανέρχεται συνολικά στα 30,5 δισ. ευρώ και ανέλυσε το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που όπως είπε «λειτουργεί συμπληρωματικά στα διάφορα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα» και συμπλήρωσε την ανάγκη «να λειτουργήσει ως εφαλτήριο ταχύτερης και ισχυρότερης ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση αλλά και ως μοχλός αλλαγής του οικονομικού υποδείγματος της χώρας προς ένα πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο και πράσινο παραγωγικό μοντέλο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα για κάθε ευρώ που πληρώνει η χώρα στην Ευρώπη εισέπραττε περίπου 2,6 ευρώ ενώ τώρα για κάθε ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως «ο απολογισμός από τη συμμετοχή της χώρας μας είναι θετικός, δικαιώνοντας, όπως είπε, την οραματική στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διασφαλίσει την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια με την πεποίθηση ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίηση της και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη». Μάλιστα τόνισε με νόημα πως «τα οφέλη από τις τέσσερις δεκαετίες βηματισμού μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ μεγαλύτερα από το κόστος».
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που ήταν και οικοδεσπότης στη συγκεκριμένη εκδήλωση σημείωσε με νόημα ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να οργανώνονται σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να βαθύνει ο διάλογος για την Ενωμένη Ευρώπη, να ξεπεραστούν αγκυλώσεις αλλά και διλήμματα τα οποία όπως είπε «σε κάποια περίοδο ήταν και καθοριστικά». Στάθηκε ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια Στερεάς αλλά και στον τρόπο με τον οποίον τα κοινοτικά κονδύλια ήρθαν και άλλαξαν ακόμη και την εικόνα της Περιφέρειας ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μεγάλες παρεμβάσεις και τα μεγάλα έργα.
«Παιδί του πολέμου» χαρακτήρισε την ΕΕ η αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας & ‘Αμυνας κα Φωτεινή Ασδεράκη μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώνοντας πως «οι επιλογές της χώρας μας που έγιναν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δικαιώθηκαν απόλυτα όχι το 1975 αλλά το 1959 αφού η χώρα μας υπέγραψε η συμφωνία σύνδεσης το 1961». Η ίδια χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «ένα πεδίο διαλόγου» και συγχρόνως, όπως είπε, «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος». Μάλιστα υπογράμμισε με έμφαση ακόμη και τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των λαών στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Μιλώντας για τους Ευρωπαίους πολίτες τόνισε με νόημα ότι «ίσως δεν επιθυμούμε όλοι μας την ίδια Ευρώπη ίσως να επιθυμούμε και 27 διαφορετικές ευρώπες όσα και τα μέλη της» όπως τόνισε θέλοντας να δείξει τη διαφορετικότητα των απόψεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.
Η αν. καθηγήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τη σχέση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των οργάνων της με θεσμικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει τη σχέση που έχει η χώρα μας με την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση, να διευρυνθεί η καινοτομία και να επεκταθεί η αρχή της επικουρικότητας έτσι ώστε η Ευρώπη να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της.
Προηγούμενο σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος αλλά και ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κ κ Συμεών σημειώνοντας το θετικό πρόσημο από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων βρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Παράλληλα φιλοξενείται και φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές κοινότητες. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οι μεγάλοι σταθμοί που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα όπως επίσης και τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα που συνθέτουν τη σύγχρονη ιστορία στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας.