Οικονομία

Le Soir: «Η Ε.Ε. δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει την Ελλάδα»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» το οποίο υποστήριζε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί «διαχειρίσιμη» μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία κρίνει «αναπόφευκτη» σε περίπτωση που μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρήσει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, απασχόλησε, όσο ελάχιστα, τον ευρωπαϊκό Τύπο και υπήρξε αφορμή για να ακουστούν διάφορα σχόλια από πολιτικούς και δημοσιογράφους, από το Βερολίνο μέχρι τη Λισαβόνα.  

«Ωμή παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά ζητήματα ενός άλλου κράτους-μέλους», ή απλώς «παραδοχή του αυτονόητου», ήτοι πως η «Ευρωζώνη δεν εκβιάζεται από κανέναν;» Σε αυτό το πλαίσιο η βελγική εφημερίδα «Le Soir», μέσα από την ιστοσελίδα της οργάνωσε έναν διάλογο ανάμεσα στους αναγνώστες της και τον συντάκτη της Ντομινίκ Μπερνς, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει αναλυτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την πιθανή στάση της Ε.Ε. απέναντι σε μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς καθώς και τη ρητορική για την «αλλαγή της πολιτικής στην Ε.Ε.». 

Ο κ. Μπερνς, συντάκτης αρμόδιος για θέματα διαλόγου και επικοινωνίας με τους αναγνώστες, απαντώντας σε δεκάδες ερωτήματα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση ορισμένων Επιτρόπων και Ευρωπαίων πολιτικών οι οποίοι δίνουν οδηγίες ψήφου στους Έλληνες πολίτες, καθώς ο σεβασμός της βούλησης των πολιτών είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με τον Βέλγο δημοσιογράφο όσο και αν αρκετοί πολιτικοί υποστηρίζουν πως η Ευρωζώνη είναι πλέον θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο ντόμινο, έπειτα από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν θα επηρεαστούν από μια τέτοια εξέλιξη.   

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι καταστροφική. Μπορεί η Ε.Ε. να εγκαταλείψει αυτήν την οικονομία στην τύχη της; Κάτι τέτοιο θα άλλαζε άρδην το ευρωπαϊκό πνεύμα, καθώς η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει και το δικό της μερίδιο ευθύνης» υποστήριξε ο κ. Μπερνς. Σύμφωνα με τον ίδιο τα βασικά προβλήματα της Ελλάδα, ήτοι το πελατειακό κράτος και η κακή δημοσιονομική διαχείριση που αύξησε το δημόσιο χρέος, δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί, αλλά αντίθετα επιβάλλεται μια πολιτική λιτότητας για να  κρύψουμε τα αληθινά αίτια της οικονομικής κρίσης. 

«Παρά τη δέσμευση της ΕΚΤ να παρέμβει στην αγορά χρέους κρατών – μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτούς τους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο;» υπογράμμισε ο συντάκτης της βελγικής εφημερίδας. 

You may also like