Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα μέχρι τις 12 το βράδυ στη Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Λευκή Νύχτα» που διοργανώνει ο Δήμος της πόλης.
Με παρακαταθήκη την απόλυτα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», στις διήμερες εκδηλώσεις της οποίας συμμετείχαν 29.000 επισκέπτες και τον τζίρο σε εμπόριο, καφέ – εστίαση και ταξί να αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, απόψε το βράδυ η νύχτα θα ξαναγίνει μέρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και την Τουριστική Ιαματική Επιχείρηση του δήμου, διοργανώνουν τη 2η «Λευκή Νύχτα», με στόχο την ανάδειξη του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της πόλης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της ταυτότητας. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 19.00 έως τα μεσάνυχτα με διεύρυνση των ποσοστών εκπτώσεων πέραν των υφισταμένων. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να κινηθούν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης χωρίς να ενοχλούνται από τη διέλευση αυτοκινήτων και ν’ απολαύσουν πληθώρα εκδηλώσεων, κυρίως μουσικών, καθώς θα υπάρχουν πέντε κεντρικές σκηνές με ζωντανή μουσική από μεγάλα συγκροτήματα και πέντε δευτερεύουσες σκηνές με νεανικά τοπικά συγκροτήματα, οκτώ DJ διασκορπισμένοι σ’ όλο το γεωγραφικό εύρος της αγοράς χορευτικές παραστάσεις από σχολές χορού και μασκότ για παιδιά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, διευκρινίζει ότι ο αρχικός προγραμματισμός της εκδήλωσης ήταν στα μέσα Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει το ραμαζάνι των μουσουλμάνων, ώστε να προσελκυθούν και Τούρκοι επισκέπτες, που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των επισκεπτών καταναλωτών της Αλεξανδρούπολης. «Δυστυχώς οι δυσάρεστες πολιτικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις μας οδήγησαν στο να προχωρήσουμε στη ματαίωση της εν λόγω διεξαγωγής τον Ιούλιο και στη μετάθεση της ημερομηνίας σε χρόνο που δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, όπως η γιορτή κρασιού», εξηγεί.
Ο κ. Χατζημιχαήλ, εκτιμά ότι και απόψε το βράδυ θα είναι σημαντική η προσέλευση των επισκεπτών όχι μόνο των ντόπιων αλλά απ’ όλη την περιφέρεια, κυρίως λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που έχουν οι «Λευκές Νύχτες», αλλά και της προβολής που δόθηκε από τα ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. «Μην ξεχνάμε ότι παραμονές Δεκαπενταύγουστου τα ξενοδοχεία μας έχουν πληρότητα 100%, ενώ είναι και μία περίοδος έναρξης της μετακίνησης των κατοίκων του βόρειου Εβρου, στα εξοχικά που διατηρούν στην Αλεξανδρούπολη ενόψη του τριημέρου», συμπληρώνει.
Αναφορικά με την κίνηση της αγοράς κατά την καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο ο κ. Χατζημιχαήλ, δηλώνει ότι τα πράγματα τελικά δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα περίμενε κανείς, καθότι σε συγκεκριμένες μικρές περιόδους σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης. «Επειδή ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ,κυρίως αναφέρομαι στο κομμάτι της επιβολής του περιορισμού στην κίνηση των κεφαλαίων (capital control), θα πρέπει να προσεγγίζουμε το ζήτημα με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε. Δεδομένων πάντα των συνθηκών και χωρίς να μπορεί να γίνει σύγκριση με πέρσι ή με τα προ κρίσης έτη, τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ομαλοποίηση, ως προς τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών και των μεταφορών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης απαντά αρνητικά. Η αδυναμία των παραγωγικών, ή μεταποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής να εισάγουν τα απαραίτητα για την αποστολή των προϊόντων τους υλικά συσκευασίας, πλήττει σημαντικά την οικονομία της περιοχής, εξηγεί.
Ως εκ τούτου και προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, έχει παρατηρηθεί ότι προχωρούν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κυρίως στη Βουλγαρία, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στις εισαγωγές προϊόντων. «Εμπειρικά απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες προχωρούν στη λύση των εισαγωγών μέσω Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας υπάρχει αίτηση 60.000 επιχειρήσεων, όχι για μεταφορά της έδρας τους στη Βουλγαρία, αλλά για δημιουργία τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να διακινούν τα χρήματά τους από τη γειτονική χώρα», καταλήγει.