Στο σημείο χωρίς επιστροφή φτάνει πλέον η διαπραγμάτευση αφού μέσα σε 48 ώρες το πολύ θα κριθεί αν μπορεί να υπάρξει λύση στο οικονομικό και κοινωνικό δράμα που ζει η Ελλάδα, ή όχι. Μέτρο-μέτρο η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία που απαιτείται για να κλείσει η συμφωνία. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί ουσιαστικά θα έχει ξεκαθαρίσει αν «έκλεισε η δουλειά», ώστε να καταστεί τυπική (ή και εντελώς περιττή) διαδικασία η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, που αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε Σύνοδο για το Grexit.
Ότι χθες βράδυ πάντως επέστρεψε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεν παρέμεινε στις Βρυξέλλες για να καθαρογράψει τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει την ύστατη στιγμή μία συμφωνία, δεν θεωρείται καθόλου ενθαρρυντική εξέλιξη, παρότι πηγές των Βρυξελλών έλεγαν πως αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους θεσμούς, για να συντονίσει τις ενέργειες και να ετοιμάσει ένα κείμενο που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις πλέον διαμορφώνονται παράλληλα και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, όπου η ομάδα Χουλιαράκη εργάζεται από κοινού με κλιμάκια των θεσμών και εμπειρογνώμονες της γαλλικής κυβέρνησης για ένα σαφές κείμενο προτάσεων που θα «αρέσει» στους δανειστές και θα περικλείει νέα μέτρα, ένα χρηματοδοτικό πακέτο – «μαμούθ» έως το 2017 από τον ESM, αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και μία δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ζητούμενο πλέον είναι η αξιοπιστία και αυτή θα κριθεί από τα αμέσως επόμενα βήματα τα οποία περιμένουν να δουν οι δανειστές από την Αθήνα.
Άμεσα, τις επόμενες ώρες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε:
– Να καταθέσει ολοκληρωμένο αίτημα για νέο πρόγραμμα. Το ύψος του θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σήμερα στο Euroworking Group που θα ζυγίσει τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μπορεί να ξεπερνά όμως κατά πολύ και τα 52 δισ. ευρώ που προέβλεπε το ΔΝΤ αφού η εκτίμηση αυτή έγινε πριν η οικονομία και οι τράπεζες πληγούν από τα capital controls που επιβλήθηκαν, πριν λήξει το προηγούμενο πρόγραμμα και μείνουν απλήρωτες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (μαζί με τις κυρώσεις που συνεπάγεται η αθέτηση πληρωμής) και πριν το ελληνικό αίτημα χρηματοδότησης επεκταθεί έως το 2017.
Πιθανότατα το νέο πρόγραμμα να φτάσει στα 60-70 δισ. ευρώ, αναλόγως και του μέρους των υποχρεώσεων που η Αθήνα θα μπορέσει να αναλάβει να καλύψει μόνη της στην τριετία αυτή ή για όσο χρειαστεί μέχρι να βγει ξανά μόνη της για δανεικά στις αγορές ομολόγων.
– Να παρουσιάσει δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα ψηφιστεί έως το Σάββατο πιθανότατα ώστε να ισχύσουν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να λάβει προκαταβολή τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ για τρέχουσες ανάγκες πληρωμών η Αθήνα.
Σε αυτά θα περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα (πχ νέα έκτακτη εισφορά, αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις) αλλά και μέτρα για τις συντάξεις (περιορισμός πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% «υπέρ Υγείας» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων κλπ)
– Παρασκευή ή Σάββατο πρωί το αργότερο θα συγκληθεί και πάλι έκτακτο Eurogroup για να επισφραγίσει τα κείμενα για τα άμεσα μέτρα, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή νέο Ασφαλιστικό, αλλαγές στον ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ κλπ.
– Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απαραίτητο για να κλείσει η συμφωνία οι δανειστές θα δηλώσουν και την δέσμευσή τους πως θα προβούν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το προσεχές διάστημα, όπως είχε αποφασίσει το Eurogroup και τον Νοέμβριο του 2012.