Διεθνή

Λιβύη: «Απαραίτητη η διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων»

50B01B180E0306FDAAFAE6A0B9E66013.jpgΟ Χαλίφα Χάφταρ διαμηνύει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση πριν διαλυθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις

Είναι «αδιανόητο» για τις στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στην ανατολική Λιβύη να υπαχθούν στον έλεγχο της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας πριν διαλυθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες την υποστηρίζουν, διεμήνυσε σήμερα ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο επικεφαλής των δυνάμεων αυτών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε.

Η συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία συνήφθη τον Δεκέμβριο, αποσκοπούσε στον τερματισμό του διχασμού ανάμεσα στις αντίπαλες κυβερνήσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη και στην ανατολική Λιβύη, που μάχονται για τον έλεγχο της χώρας και των πετρελαϊκών της πόρων από το 2014, με την υποστήριξη αντιμαχόμενων παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι πριν από πέντε χρόνια.

Αλλά σε μια δυσοίωνη ένδειξη μιας ενδεχόμενης νέας αναμέτρησης ανάμεσά τους, ένοπλες οργανώσεις από την ανατολική και τη δυτική Λιβύη έστειλαν χωριστά δυνάμεις να κινηθούν προς τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι που σήμερα βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Δυτικές κυβερνήσεις θεωρούν τον Φάγεζ Σαράτζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την καλύτερη ελπίδα για την ένωση των πολιτικών και των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στον αγώνα εναντίον του ΙΚ. Η νέα κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στην κυβέρνηση στα τέλη του Μαρτίου, αλλά ακόμη προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία της.

Ο Σαράτζ κάλεσε τους ενόπλους στην ανατολική Λιβύη να ενταχθούν σε μια ενοποιημένη στρατιωτική διοίκηση που θα αναλάβει να συντονίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να χαλαρώσουν το εμπάργκο όλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς όφελος της κυβέρνησής του.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν έχουμε καμιά σχέση με τον κ. Σαράτζ και το προεδρικό συμβούλιο του οποίου είναι επικεφαλής δεν έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή (της ανατολικής Λιβύης)», είπε ο Χάφταρ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο i>Télé στη Λιβύη.

«Δεύτερον, σε ό,τι αφορά αυτό το ενιαίο κέντρο στρατιωτικής διοίκησης, θα ήθελα να τονίσω πως ο κ. Σαράτζ εξαρτάται από παραστρατιωτικές οργανώσεις και εμείς αντιτιθέμεθα σε αυτές. Ένας στρατός δεν μπορεί να ενοποιηθεί με παραστρατιωτικές οργανώσεις, άρα πρέπει να διαλυθούν. Είναι αδιανόητη η συνεργασία με αυτές τις ένοπλες παρατάξεις», επέμεινε ο Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Χάφταρ έχει τεθεί επικεφαλής του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αλλά ο ρόλος του όταν συγκροτηθεί ο νέος στρατός—το εάν θα αναλάβει για παράδειγμα αρχηγός του επιτελείου ή υπουργός Άμυνας—είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ενοποίηση των δύο κυβερνήσεων, καθώς διχάζει βαθιά τις δύο παρατάξεις.

Επί δύο χρόνια ο Χάφταρ ηγείται μιας εκστρατείας, με επίκεντρο τη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Λιβύης, εναντίον ισλαμιστών και άλλων πρώην ανταρτών, που τον θεωρούν ένα απομεινάρι του παλαιού καθεστώτος που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και έχει βλέψεις για την προεδρία της χώρας.

«Το Ντάες δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, αλλά η μάχη μπορεί να πάρει καιρό», ανέφερε ο Χάφταρ, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά.

«Εάν η διεθνής κοινότητα μας υποστηρίξει, και της ζητώ να το κάνει αίροντας το εμπάργκο όπλων, τότε θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε το Ντάες στη Λιβύη οριστικά και γρήγορα», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη πέρυσι, αποκτώντας έτσι την πιο σημαντική βάση του εκτός της επικράτειας της Συρίας ή του Ιράκ στις λιβυκές ακτές. Πάντως δυσκολεύεται να επεκτείνει τον έλεγχό του σε άλλες περιοχές της Λιβύης.

You may also like

More in Διεθνή