Διεθνή

Λιβύη: Νέα κυβέρνηση βάσει συμφωνίας υπό τον ΟΗΕ

6A00D19BF746D47E2B98F309426326F7.jpgΗ Λιβύη είναι βαθιά διαιρεμένη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, που λειτουργούν το ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας η οποία αποσκοπεί να ενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της χώρας βάσει ενός σχεδίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το συμβούλιο, που έχει την έδρα του στην Τύνιδα, καθυστέρησε κατά 48 ώρες την ανακοίνωση της κυβέρνησης εν μέσω πληροφοριών για διαφωνίες σχετικά με την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Μόνο επτά από τα εννέα μέλη του συμβουλίου υπέγραψαν το έγγραφο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, που αποτελείται συνολικά από 32 υπουργούς.

Η Λιβύη είναι βαθιά διαιρεμένη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, που λειτουργούν το ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Και τα δύο υποστηρίζονται από χαλαρές συμμαχίες ένοπλων ταξιαρχιών ανταρτών που είχαν πολεμήσει εναντίον του Καντάφι.

Οι δυτικές δυνάμεις ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει τη σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, πολλά μέλη των αντίπαλων κοινοβουλίων της Λιβύης δεν υποστήριξαν την κυβέρνηση, στην οποία δεν εκπροσωπούνται εξ ίσου όλες οι ομάδες και φατρίες της χώρας, σύμφωνα με τους επικριτές της συμφωνίας.

Δεν είναι σαφές, επίσης, πώς και πότε η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να εγκατασταθεί στη Λιβύη.

Η Τρίπολη είναι υπό τον έλεγχο μιας φατρίας που λέγεται “Η Αυγή της Λιβύης” και ο επικεφαλής της αυτόκλητης κυβέρνησης που υποστηρίζει δήλωσε πέρυσι πως οι προετοιμασίες του Προεδρικού Συμβουλίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η πρωτεύουσα παραβίαζαν τον στρατιωτικό νόμο.

You may also like

More in Διεθνή