SelectedΟικονομία

Λιθουανία, το 19ο μέλος της Ευρωζώνης από τα μεσάνυχτα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Επισήμως σήμερα τα μεσάνυχτα, η Λιθουανία γίνεται το νεότερο μέλος της ζώνης του Ευρώ αφήνοντας πίσω τα «Λίτας», το έως τώρα εθνικό τους νόμισμα.

Στην 31 Δεκεμβρίου 2015, την 15η επέτειο της έναρξης του κοινού νομίσματος από το 1999, συνολικά 337 εκατομμύρια Ευρωπαίοι στα 19 Κράτη-Μέλη θα μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζει την είσοδο της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη ως «μεγάλο επίτευγμα», καθώς οι Λιθουανοί πλέον θα πληρώνουν τις αγορές τους και θα τραβάνε ευρώ από τις τράπεζες.

Από τη πλευρά του, ο Βάλντις Ντομπροβόσκις, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε πως:

«Θέλω να υποδεχθώ θερμά την Λιθουανία στο ευρώ. Η είσοδος της Λιθουανίας στην ευρωζώνη αντικατοπτρίζει την ολοκλήρωση του ταξιδιού των Βαλτικών Κρατών στην πολιτική και οικονομική καρδιά της ηπείρου μας. Είναι μια συμβολική στιγμή, όχι μόνο για την Λιθουανία αλλά και για την Ευρωζώνη που παραμένει σταθερή, ελκυστική και ανοιχτή στα νέα μέλη. Είμαι πεπεισμένος πως η ένταξη των Βαλτικών Κρατών στη ζώνη του Ευρώ, θα ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, κάνοντας την πιο ελκυστική σε εταιρείες, εμπόριο και επενδύσεις.»

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Με το να ενταχθεί στο Ευρώ, ο λαός της Λιθουανίας διάλεξε να είναι μέρος μια ζώνης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας. Η Λιθουανία έχει ένα ισχυρό ιστορικό υγιών δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν μεταφραστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μαζί με σταδιακή μείωση της ανεργίας. Η χώρα είναι σε καλό δρόμο για να διαπρέψει στην Ευρωζώνη».

Πάντως, δεν προβλέπεται συνέχεια στη διεύρυνση της Ευρωζώνης, καθώς η επόμενη έκθεση για τις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξη τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Κατ’ εξαίρεση μόνο, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία) κάνουν αίτηση για πρόωρη επιθεώρηση όπως η Λετονία το 2014.

You may also like

More in Selected