Πολιτική

Λιβάνιος: Οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο, τις εκλογές του 2027 αλλά και τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

«Ο κεντρικός σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να καταφέρουμε να έχουμε μια πλούσια πηγή πρωτογενών δεδομένων, αξιολόγηση από τους πολίτες ώστε να μπορέσουμε να ξέρουμε τι πάει καλά και τι δεν πάει καλά σε μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών, κυρίως για την καθημερινότητα μας και πάνω σε αυτό να σχεδιάσουμε και να προτεραιοποιήσουμε πολιτικές προκειμένου να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε την εικόνα μας απέναντι στους αξιολογητές μας που είναι εν τέλει οι πολίτες» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι δημόσια στοιχεία. «Ένα από τα βασικά σημεία αυτού είναι ότι δεν θα είναι κρυμμένα στο συρτάρι ενός υπουργού ή στο συρτάρι ενός διοικητή, προκειμένου να τα βλέπει. Θα είναι δημόσια στην ίδια σελίδα γύρω στις αρχές Ιουνίου. Μόλις τελειώσει η επεξεργασία, θα υπάρχει πλήρης ανάλυση των δεδομένων με μια σειρά κατηγοριών ώστε να ξέρουμε τι βαθμό έχει πάρει ο κάθε φορέας και κάθε υπηρεσία από τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Κανένα θέμα κυρώσεων

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το σύστημα της αξιολόγησης δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις. “Αυτό το σύστημα θέλουμε να είναι σχεδιασμού των πολιτικών, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα μας. Προφανώς σε έναν φορέα, αν είναι διαδοχικά, σε δύο – τρεις έρευνες, χαμηλή η βαθμολογία, προφανώς αυτό αξιολογείται και στην απόδοση του επικεφαλής από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Στην αυτοδιοίκηση προφανώς δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα, γιατί η αυτοδιοίκηση εκλέγεται, αλλά εκεί ιδίως στοχεύουμε στην κινητοποίηση των δημοτικών αρχών προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι τίθενται υπό αξιολόγηση, αλλά κυρίως και σε μας κεντρικά ως κυβέρνηση, να σχεδιάσουμε και πολιτικές για να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές τις κατηγορίες“. Ο κ. Λιβάνιος εξήγησε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα αξιολόγησης υπηρεσιών του Δήμου που σχετίζεται με την διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.

Σε δεύτερο χρόνο η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω προσωπικού μηνύματος σε πολίτες που εξυπηρετήθηκαν σε τοπικές υπηρεσίες, οι οποίες δέχονται κόσμο, ακόμα και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. “Θα λαμβάνουν αυτοί που εξυπηρετούνται ένα μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα έχει ένα προσωποποιημένο σύνδεσμο που θα λέει “αξιολογήστε τη συγκεκριμένη υπηρεσία που πήρατε”. Άρα λοιπόν θα ξέρουμε αυτός που αξιολογεί, ποια υπηρεσία μας αξιολογεί και από ποιο κατάστημα ή νοσοκομείο ή γραφείο εξυπηρετήθηκε. Το σύστημα αυτό είναι σε δεύτερο χρόνο, είναι αξιολόγηση η οποία είναι ένα έργο μεγαλύτερο. Αυτό το σημερινό που άνοιξε χθες, είναι κάτι το οποίο μας βοηθάει κυρίως σε τομείς της καθημερινότητας. Προφανώς δεν καλύπτουν όλο το δημόσιο. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να μετρήσουμε τα πάντα στο δημόσιο. Θα ήταν πολύ μεγάλο και δύσχρηστο ερωτηματολόγιο. Προτιμήσαμε τα πιο σημαντικά για την καθημερινότητα, αν θέλετε τους πιο μεγάλους φορείς στους οποίους έχουμε λίγο περισσότερο την διεπαφή“.

“Αξιολογούμε και μια σειρά υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με το Gov.gr, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την υπεύθυνη δήλωση, διάφορα πιστοποιητικά που έχουν βγει, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Μπορούν όλοι να πουν τη γνώμη τους, να αξιολογήσουν και να δούμε τι μπορεί να πάει καλύτερα και τι πρέπει να διατηρήσουμε” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Λιβάνιος απάντησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης και ότι η αξιολόγηση είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. “Τώρα αν μπορούμε να συνδέουμε την αξιολόγηση μιας υπηρεσίας με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που δεν είχε γίνει ποτέ και ιδίως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστική αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είχαμε ένα Δημόσιο το οποίο αξιολογούνταν κατά 98% ως άριστο. Είχαμε στα χαρτιά το καλύτερο δημόσιο του πλανήτη, η οποία εικόνα αυτή δεν ταίριαζε με τη πραγματικότητα που ζούσαμε όλοι μας. Προφανώς έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Καμία σχέση με τις απολύσεις. Επίσης, η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχει καμία σχέση με ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι πάρα πολύ βασικό: να μετρήσουμε, να ρωτήσουμε, δίνουμε δύναμη στους πολίτες προκειμένου να μας πουν τη γνώμη τους“.

Τι ισχύει με το μπόνους αξιολόγησης

Ο υπουργός σημείωσε ότι το προσωπικό αξιολογείται και μάλιστα εδώ και δύο χρόνια, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος αξιολόγησης

«Ξέρετε, η αξιολόγηση στη χώρα μας είναι μια πονεμένη ιστορία, ιδίως στο δημόσιο τομέα. Υπήρχε ένα σύστημα, όπου πριν το 98% ήταν άριστοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλάξαμε τα κριτήρια, αλλάξαμε τον τρόπο αξιολόγησης. Είναι η δεύτερη χρονιά που ολοκληρώνεται και είδαμε πολύ χρήσιμα παραδείγματα, κυρίως έχοντας τη δυνατότητα πλέον και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούμε να αξιολογούμε την αξιολόγηση που έβαλε ένας προϊστάμενος στον υφιστάμενο. Δηλαδή αν αιτιολογείται η βαθμολογία με βάση την επίδοση του υπαλλήλου και το κείμενο αιτιολόγησης της αξιολόγησης» τόνισε και πρόσθεσε:

«Αυτό μας βοήθησε το 98% που ήταν άριστοι ουσιαστικά πλέον να γίνει περίπου 11-12%, να μειωθεί και να διευρυνθεί πάρα πολύ η κλίμακα αξιολόγησης, κυρίως για να επιβραβεύσουμε αυτούς που αποδίδουν πολύ καλύτερα και γι αυτό έχουμε θεσπίσει και το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής. Ένα μπόνους ετήσιο, το οποίο είναι 40 εκατομμύρια πλέον τον χρόνο σε διευρυμένη βάση. Είναι δικαιούχοι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Αυτό τώρα γίνεται η αξιολόγηση των στόχων προκειμένου σύντομα να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα να πάει και λίγο μετά».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική