Με την προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή πριν από 40 χρόνια για «σωφροσύνη, πατριωτισμό και αρραγή εθνική ενότητα» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην εκδήλωση για την 40ή επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, που γίνεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Τόνισε ακόμη πως έχει ανοίξει ο δρόμος για να βγούμε από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.
Βγαίνουμε από την κρίση για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σαμαράς και περιέγραψε το όραμά του, μιλώντας για μια Ελλάδα που «να μην ζητά δανεικά για ζήσει, να μην κλείνουμε τα εργοστάσια, μια Ελλάδα για τους άξιους, όχι για τους ημέτερους, όχι για τους επιτήδειους».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το «ανεξόφλητο γραμμάτιο του 1974» είναι να ξεριζωθεί από τη χώρα ο λαϊκισμός, να γίνει η Ελλάδα Ευρώπη, «γιατί τότε μπήκε στην Ευρώπη, χωρίς όμως να γίνει Ευρώπη».
Διαβεβαίωσε ότι η χώρα βγαίνει πλέον από την ύφεση, «δεν το λέμε εμείς, το λένε οι διεθνείς οργανισμοί», ενώ η ανεργία σημειώνει πτώση, έστω και με μικρούς ρυθμούς.
Αναφέρθηκε επίσης, στις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2015, όπως τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, τη διατήρηση του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα, τη δυνατότητα πολλών δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ζήτημα της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια», το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ.
«Πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για τον νέο γύρο των φορολογικών μειώσεων, αλλά ό,τι λέμε γίνεται και γίνεται σταδιακά» εξήγησε, αναφερόμενος σε επόμενες φοροελαφρύνσεις, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
«Προσέξτε όμως: μπορεί να βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά εύκολα μπορούμε να ξανακυλήσουμε αν δεν αφήσουμε έξω την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό» προειδοποίησε.
Πρόσθεσε πως τα θεμέλια της νέας Ελλάδας θα είναι η ευθύνη, η νομιμότητα και η αλήθεια.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην πρόσκληση που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το καλοκαίρι του 2009 για συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί για να εισπράξει την άρνηση και το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».
«Ένα σύνθημα που βρίσκει και σήμερα μιμητές» τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά η πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με χρονικό ορίζοντα (της πρώτης φάσης) τον Ιούνιο του 2016, που λήγει η θητεία της παρούσας Βουλής.
Επανέλαβε μερικές από τις προτάσεις της ΝΔ για το ζήτημα, όπως τη διαφάνεια στην πολιτική, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο κ. Σαμαράς, έδωσε ακόμα τη διαβεβαίωση ότι «η παράταξη αυτή μπορεί και θα ξαναφέρει το χαμόγελο και τη αισιοδοξία στους νέους, που παλεύουν με την ανεργία».
Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο ενότητας στην ευρύτερη παράταξη, λέγοντας ότι είναι «υποχρέωση όλων να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους όσους δεν είναι σήμερα εδώ».
Η σημερινή μας εκδήλωση παίρνει το χαρακτήρα ενός εθνικού συναγερμού ενότητας, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας ότι «η πατρίδα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για άλλα μεγάλα λάθη».
Εμμέσως αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «κάποιοι φόρεσαν σταυρό χριστιανού και κοστούμι ευρωπαίου».
Δεν θα παίξουμε τώρα με λατινοαμερικάνικους πειραματισμούς και τριτοκοσμικά πειράματα, συνέχισε.
Αναφέρθηκε επίσης, και στις πρόσφατες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής για τις συλλήψεις με δεδομένο -όπως είπε- ότι σχεδίαζαν «ένα αληθινό έγκλημα, να χτυπήσουν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας».
Εμείς τους συλλαμβάνουμε, δεν τους αφήνουμε ελεύθερους με δικονομικά τερτίπια, συμπλήρωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο «διπλό πόστο», όπως είπε που αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κομισιόν, της μετανάστευσης, αλλά και της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ.
Τόνισε ακόμα, πως η αποψινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας σε όλους τους Ελληνες, «ενωμένοι δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να πετύχουμε».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαία στελέχη από όλες τις δεκαετίες ζωής του κόμματος, όπως οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.
Ολόκληρη η ομιλία