Διεθνή

Λονδίνο: Διαδηλώσεις – επεισόδια και συλλήψεις για δωρεάν εκπαίδευση

57FAB834E0FD3D9008B70D97B0D4C36F.jpgΠολλές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ορισμένων εκ των συμμετεχόντων και ανδρών της αστυνομίας στο τέλος της κινητοποίησης.

Πολλές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Λονδίνου με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ορισμένων εκ των συμμετεχόντων και ανδρών της αστυνομίας στο τέλος της κινητοποίησης.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «δωρεάν εκπαίδευση», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και κατέληξαν αργά το απόγευμα στο Κοινοβούλιο, στο Ουέστμινστερ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Βίαιες συγκρούσεις σημάδεψαν την κινητοποίηση αυτή. Τα επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιά στο κτίριο, ενώ ορισμένοι άλλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνισμού (BIS), αφού πέταξαν αυγά και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πολλών διαδηλωτών.

«Η αμάθεια στοιχίζει ακριβότερα από την εκπαίδευση» ή «η απόγνωση είναι ο νέος κανόνας» ήταν τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κράταγαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι διαδήλωναν υπό τους ήχους τυμπάνων.

Οι φοιτητές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ακυρώσει τα σχέδιά της να μετατρέψει τις φοιτητικές υποτροφίες σε δάνεια.

Υπέρ της κινητοποίησης των σπουδαστών τάχθηκε ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του Εργατικού Κόμματος.

«Η γενιά σας προδόθηκε από αυτήν την κυβέρνηση που αύξησε τα δίδακτρα», δήλωσε το στέλεχος των Εργατικών και προσέθεσε: «πρέπει να αντισταθείτε, βρίσκομαι εδώ σε ένδειξη αλληλεγγύης».

«Η εκπαίδευση συνιστά ένα δώρο της μίας γενιάς προς την επόμενη, όχι ένα εμπόρευμα που αγοράζουμε ή πουλάμε» υπογράμμισε ο ίδιος επευφημούμενος από τους φοιτητές.

Το κόστος σπουδών στα βρετανικά πανεπιστήμια τριπλασιάστηκε (από τις 3.000 στις 9.000 λίρες για κάθε χρόνο σπουδών έως το πτυχίο) λίγους μήνες μετά την εκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, που επανεξελέγη τον Μάιο του 2015 για δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.
Στο πλαίσιο της πολιτικής περιστολής των δημοσίων δαπανών, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον ότι από το φθινόπωρο του 2016, οι υποτροφίες θα αντικατασταθούν από δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι οι υποτροφίες έχουν γίνει «πάρα πολύ δαπανηρές».

Το μέτρο αυτό ωστόσο «θα οδηγήσει στην υπερχρέωση των εκατομμυρίων φτωχότερων φοιτητών» επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάλουμ Καντ, ένας υπεύθυνος του «Εθνικού Κινήματος κατά των δαπανών στην Εκπαίδευση και των δημοσιονομικών περικοπών», που οργάνωσε τη διαδήλωση.

You may also like

More in Διεθνή