Ο γιατρός προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη για ιατρικούς λόγους, κάτι που αμφισβητεί η εισαγγελέας Κέιτ Μπεξ.
Ξεκίνησε σήμερα η δίκη ενός γιατρού που κατηγορείται ότι ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα μιας νεαρής γυναίκας η οποία γέννησε σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου όπου εργαζόταν το 2012. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση που εκδικάζεται στη Βρετανία.
Η νεαρή γυναίκα, που είχε υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή σε ηλικία έξι ετών στη Σομαλία, εισήχθη στο νοσοκομείο Ουίτινγκτον του Λονδίνου για να γεννήσει το πρώτο της παιδί. Καθώς ένα μέρος των γεννητικών της οργάνων είχε συρραφθεί, το άνοιγμα του κόλπου της δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να μπορέσει να περάσει το μωρό κι έτσι ο γιατρός αποφάσισε να κάνει μια τομή.
Παρόλα αυτά ο γιατρός Ντάνουσον Νταρμασένα, 32 ετών, πήρε την πρωτοβουλία να ράψει ξανά το τμήμα των γεννητικών οργάνων της κοπέλας, γεγονός που σημαίνει ότι βάσει του νόμου στη Βρετανία, τον καθιστά υπεύθυνο για ακρωτηριασμό.
Ένας άλλος άνδρας, ο Χάσαν Μοχάμεντ 41 ετών, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα για την κοπέλα, η οποία τότε ήταν 24 ετών, κατηγορείται ότι ενθάρρυνε και υποκίνησε τον Νταρμασένα να προχωρήσει στην επέμβαση.
Ο γιατρός προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητη για ιατρικούς λόγους, κάτι που αμφισβητεί η εισαγγελέας Κέιτ Μπεξ.
Αρχικά ο Νταρμασένα δήλωσε σε αξιωματούχους των υγειονομικών αρχών που διενεργούσαν έρευνα για το συμβάν ότι δεν ήθελε να βλάψει τη γυναίκα και ότι απλώς ακολούθησε την επιθυμία της. Αργότερα, όταν ανακρίθηκε από την αστυνομία, ισχυρίστηκε ότι έκανε τα ράμματα για να σταματήσει μια αιμορραγία.
Περίπου 125 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με τη Unicef. Στη Βρετανία εκτιμάται ότι αφορά 170.000 γυναίκες.
Η πρακτική αυτή απαγορεύεται στη Βρετανία από το 1985, όμως μέχρι τώρα καμία υπόθεση δεν είχε φτάσει στη δικαιοσύνη. Εξάλλου το 2003 η βρετανική νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή και πλέον θεωρούνται παράνομες οι κλειτοριδεκτομές που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, ακόμη και σε χώρες που τις επιτρέπουν.