Οικονομία

«Μάχη» Λαφαζάνη – Βαρουφάκη για το χαρτοφυλάκιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ενέργεια;

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Οι ελληνικές αρχές θα δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο». Αυτό αναφέρει το email του Γιάνη Βαρουφάκη προς τους εταίρους και αφήνει, μάλιστα, «παράθυρο» να επανεξεταστούν και οι ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί. Στόχος, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι η βελτίωση των όρων ώστε «να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης».

Τα παραπάνω, λοιπόν, εγείρουν ερωτηματικά για το αν θα «ξαναζεσταθεί» η ιδιωτικοποίηση για τον ΑΔΜΗΕ, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ή ακόμα και της ΔΕΗ, αλλά και του ΔΕΣΦΑ (που μένει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν το περιεχόμενο του email ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για «ξεπάγωμα» του διαγωνισμού, ίσως με μία αναθεώρηση.

Πώς, λοιπόν, θα αντιδράσει ο κ. Λαφαζανης σε μία απόφαση να μην υπάρχει καμία ανατροπή στην πορεία των διαγωνισμών στον ενεργειακό κλάδο;

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει -από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε- ότι ακυρώνεται ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ, για τη «μικρή ΔΕΗ», αλλά και των ΕΛΠΕ. Μέχρι και πριν μερικά 24ωρα κύκλοι του υπουργείου επέμεναν ότι δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό. Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε σαφές ότι οι «κόκκινες γραμμές» θα μείνουν ανέπαφες. Ξεκαθάρισε δε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία «να μη θέτει εμπόδια στο να εφαρμόσουμε συνεπώς και σταθερά, χωρίς αναδιπλώσεις, τις θεμελιώδεις βάσεις και τις θεμελιακές δεσμεύσεις του προεκλογικού και κυβερνητικού μας προγράμματος».

Βέβαια, το email αναφέρονται και τα εξής: Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν στόχο να υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, θα ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο, κάτι το οποίο «πάγωσε» εξαιτίας των εκλογών. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments.

Η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- περιελάμβανε το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης, εντός του 2015 θα γινόταν η ανακοίνωση του σχετικού διαγωνισμού, ενώ θα είχε προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τη «μικρή ΔΕΗ» θα τα αποκόμιζε η ίδια η ΔΕΗ, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ επίσης η ΔΕΗ ύψους περίπου 600 εκατ. Ευρώ, ενώ από τα ΕΛΠΕ θα διοχετεύονταν στο χρέος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, θα κατατεθεί νέα ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα ακυρώνει την πώληση της ΔΕΗ. Άρα, προκύπτει και νέο ερώτημα: Θα μπορεί να το προχωρήσει, χωρίς την έγκριση των εταίρων;

Για τον ΔΕΣΦΑ, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία θα προχωρήσει, με την πώληση στη Socar να βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επομένως «πετάει» το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένοντας την απόφαση της Κομισιόν. Η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ).

Τέλος, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου προχωρούν κανονικά, ενώ εκείνος για τα θαλάσσια οικόπεδα θα αναθεωρηθεί προς το δημόσιο συμφέρον.

You may also like