Στην «πιάτσα» είναι γνωστοί ως «msg». Η λέξη σχηματίζεται από τα αρχικά του «Μandarin Speaking Guide», που σημαίνει ο (τουριστικός) οδηγός που μιλά κινέζικα, τη γλώσσα των Μανδαρίνων. Συνολικά ο αριθμός τους στη χώρα μας δεν ξεπερνά τους 150.
Στην ουσία, είναι μια ομάδα ανθρώπων που εκμεταλλεύονται ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμα και αν γνωρίζουν την αγγλική, εκείνοι προτιμούν να ξεναγηθούν στη μητρική τους γλώσσα. Ετσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», πρώην εργαζόμενοι στη λεγόμενη αθηναϊκή chinatown που είχε πληγεί από την κρίση, αλλά και κάποιοι Κινέζοι φοιτητές που ζουν στη χώρα μας, ανέλαβαν -έναντι αμοιβής φυσικά- το έργο του ξεναγού ως εξωτερικού συνεργάτη με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι «msg» δεν έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού και κατά συνέπεια πληρώνονται «μαύρα». Η αμοιβή τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, υμαίνεται από 4 ευρώ το «κεφάλι» την ημέρα (για τέσσερα και πάνω άτομα) μέχρι 10 ευρώ το «κεφάλι» (για 2-4 άτομα). Εάν οδηγούν, χρεώνουν περισσότερα. Το μέσο μεροκάματο ενός οδηγού φτάνει τα 90-100 ευρώ την ημέρα.
Οπως αναφέρουν επαγγελματίες του τουρισμού στην εφημερίδα, κάποιοι από αυτούς δεν αρκούνται σε αυτά τα χρήματα, και έχουν στήσει ένα ιδιότυπο «μαγαζάκι» κέρδους. Με δεδομένο ότι οι κινέζοι τουρίστες είναι γενικά επισκέπτες που ξοδεύουν και σε ψώνια και σε φαγητό, οι «msg» ζητούν μίζα από τα κέρδη των καταστηματαρχών προκειμένου να τους «διοχετεύσουν» τις ομάδες που ξεναγούν. Η μίζα,σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξεκινάει από 10% επί των αγορών, φτάνοντας πολύ υψηλότερα.
Οι γνωρίζοντες αναφέρουν –χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί– ότι κάποια πολυτελή καταστήματα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποκύψει στην απειλή. «Δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στους Κινέζους που σηκώνουν το μισό μαγαζί. Ετσι δίνουν τη μίζα». (Πριν από λίγες ημέρες, παρέα Κινέζων στη Μύκονο έκανε τζίρο 14.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο.)
Με αυτόν τον τρόπο, οι ξεναγοί (εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 150, χωρίς φυσικά όλοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο) κερδίζουν τουλάχιστον 60.000 ευρώ τη σεζόν (κάποιοι ανεβάζουν το ποσό πολύ υψηλότερα). «Τζιράρουν στην Ελλάδα τερατώδη ποσά, φυσικά «μαύρα», τα οποία φεύγουν για Κίνα».
Οπως καταγγέλει ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Μύκονο στην εφημερίδα, οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι σε ομηρία και κανείς δεν ρισκάρει να τα χαλάσει με την ιδιότυπη μαφία που ελέγχει το κύμα των Κινέζων τουριστών που φτάνουν στη χώρα μας.