Τον προβληματισμό του για την μεγάλη αποχή της περασμένης Κυριακής εξέφρασε στον ΣΚΑΪ 100.3, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της πρώτη Κυριακής, ήταν μια αναγνώριση στο έργο της δημοτικής αρχής.
Ο κ Μπακογιάννης στη συνέντευξή του τόνισε και την έντονη επιθυμία που είχε για να γίνει ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα. «Το ντιμπέιτ το ήθελα και το επιδίωξα», είπε χαρακτηριστικά.
«Υποχρέωσή μου να κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους να έρθουν στις κάλπες»
«Είναι υποχρέωσή μου, εφόσον απευθύνομαι σε όλους του Αθηναίους και τις Αθηναίες και θέλω να υπηρετήσω για ακόμη μια θητεία, να κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους να έρθουν στις κάλπες, αλλά θα φανεί την Κυριακή» είπε.
Όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές που έχει με τον έτερο υποψήφιο, Χάρη Δούκα, απάντησε: «Mιλάμε για τα σπίτια μας και τις γειτονιές μας, άρα έχουμε πεδία συνεννόησης. Από Δευτέρα θα είμαστε μαζί στο δημοτικό συμβούλιο και θα συμφωνούμε διαφωνώντας».
«Με εξέπληξε που δεν συμφωνήσαμε για τις κάμερες»
Τόνισε ωστόσο, ότι θα ήθελε να υπάρχουν περισσότερα σημεία σύγκλισης μαζί του. «Έκανα και προσπάθεια να τα βρω στο ντιμπέιτ. Με εξέπληξε ότι δεν συμφωνήσαμε για τις κάμερες. Γιατί όχι; Αφού καταφεύγουμε σε κάμερες κατοικιών και καταστημάτων σε περιπτώσεις εγκλημάτων» είπε.
Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «η ασφάλεια είναι η βάση του πολιτισμού της καθημερινότητας. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε» είπε φέρνοντας το εξής παράδειγμα: «Έχουμε μια πλατεία που πάμε ως δήμος και καθαρίζουμε, πλένουμε, αλλάζουμε κάδους, αλλάζουμε φώτα, βάζουμε led, ανανεώνουμε την παιδική χαρά. Θέλω να πω ότι κάνουμε τη δουλειά μας πρακτικά. Δεν μετασχηματίζουμε την πλατεία, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει βοηθηθεί η καθημερινότητα των Αθηναίων. Η προσπάθεια ακυρώνεται αν δεν υπάρχει ασφάλεια στην πόλη».
«Από το δημόσιο βήμα που έχω, μεταφέρω την απόγνωση και την απελπισία των κατοίκων αυτής της πόλης πως αυτό δεν αντέχεται» είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε το μοντέλο της τοπικότητας, η πόλη να δουλεύει από τη γειτονιά»
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες είπε πως «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το κουβάρι, που είναι πραγματικός τραγέλαφος. Είναι ντροπή να επαναλαμβάνουμε την ίδια συζήτηση για χρόνια. Η υπάρχουσα κατάσταση είναι συνειδητή επιλογή του συστήματος, που θεωρεί ότι έτσι προστατεύει τον εαυτό του, αλλά όλοι μαζί χάνουμε. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
Πρόσθεσε πως πρέπει να σκεφτόμαστε κάθετα, δηλαδή «θέλουμε το μοντέλο της τοπικότητας, η πόλη να δουλεύει από τη γειτονιά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση μας στο πεδίο».
Ο κ. Μπακογιάννης επανέλαβε πως «έχουμε καταθέσει πρόταση, όλα τα φρεάτια εντός του δήμου Αθηναίων, να είναι ευθύνη του δήμου Αθηναίων», ενώ ανέφερε το παράδειγμα της πεζογέφυρας του Αγίου Νικολάου που είναι κλειστή δέκα χρόνια.
«Πρέπει να διεκδικήσουμε την αρμοδιότητα για να την ανοίξουμε» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «γραφειοκρατικό κυκεώνα». «Εμείς αντί να διώχνουμε αρμοδιότητες, θέλουμε να πάρουμε την ευθύνη» σημείωσε ο ίδιος.
«Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να προστεθούν άλλα 16.000 δέντρα»
Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, ότι η δημοτική αρχή έχει υιοθετήσει τη ρήτρα κλίματος, η οποία μπήκε σε όλες τις πολιτικές ενώ για τα δέντρα της Αθήνας είπε πως σήμερα υπάρχουν 100.000 και ο ρεαλιστικός στόχος είναι να προστεθούν άλλα 16.000.
Κλείνοντας, ο κ Μπακογιάννης είπε ότι έχει «τεράστια ευγνωμοσύνη στους Αθηναίους και τις Αθηναίες που του επέτρεψαν να υπηρετήσει την πόλη». «Έμαθα πόση σημασία έχει να δουλεύεις από τα κάτω, να μην κουνάς το δάχτυλο, να δίνεις το χέρι, να ακούς», σημείωσε.