Το μήνυμά της έστειλε από τη διεθνή διάσκεψη για την παγκόσμια εκπαίδευση στο Όσλο, η Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Η νεαρότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν απηύθυνε σήμερα έκκληση για επιπλέον ετήσια χρηματοδότηση ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια εκπαίδευση.
«Είμαι εδώ ως η φωνή των παιδιών», είπε Μαλάλα στην αρχή της ομιλίας της στη διεθνή διάσκεψη για την παγκόσμια εκπαίδευση στο Όσλο, σημειώνοντας πως στις 12 Ιουλίου ενηλικιώνεται. «Η ζωή μου ως παιδί τελειώνει, είναι αρκετά δύσκολο», πρόσθεσε.
«Πιστεύω πως δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να μιλήσεις για τα δικαιώματα των παιδιών. Ο πατέρας μου το κάνει ως δάσκαλος και εγώ θα συνεχίσω να το κάνω ως γυναίκα», ανέφερε. «Ως ενήλικος, μπορείς να είσαι η φωνή των παιδιών».
Η Μαλάλα έγινε παγκόσμιο σύμβολο έπειτα από τα πυρά που δέχθηκε μέσα σε ένα σχολικό λεωφορείο το 2012 από μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν, λόγω της υποστήριξης της στα δικαιώματα των κοριτσιών.
Η Μαλάλα που ζει τώρα στην Βρετανία είχε κερδίσει από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014 με τον Ινδό Κάιλα Σατιάρτι «για τη μάχη τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και των νέων και υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση».
Το ποσό για να επιτραπεί σε όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν σχολεία μέσης εκπαίδευσης θα μπορούσε να εξοικονομηθεί αν διακόπτονταν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για 8 μέρες, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Ο κόσμος χρειάζεται να σκεφτεί ευρύτερα και να ονειρευτεί πιο πολλά», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για το 2015 επικεντρώθηκαν λανθασμένα αποκλειστικά στην παγκόσμια πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πενήντα εννέα εκατομμύρια παιδιά, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται ότι θα αρκούσε ώστε να προσφέρεται βασική εκπαίδευση για 12 χρόνια, από 9 που είναι σήμερα παγκοσμίως.
«Εάν 9 χρόνια εκπαίδευσης δεν είναι αρκετά για τα δικά σας παιδιά, τότε δεν είναι αρκετά και για τα παιδιά του υπόλοιπου κόσμου», δήλωσε η Μαλάλα ενώπιον εκατό αντιπροσώπων, περιλαμβανομένων και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Ο Μπαν Κι Μουν την επαίνεσε με ομιλία του λέγοντας πως η Μαλάλα Γιουσαφζάι «ενσαρκώνει το κουράγιο των κοριτσιών που είναι αποφασισμένα να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους».