«Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικά, μπορεί να έγινε πράγματι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως ήταν έργο δεκαετιών», είπε ο γνωστός νομικός
Στον «Θέμα 104,6» και στην εκπομπή του Τάκη Σπηλιώπουλου (μεταδίδεται καθημερινά 20:00-22:00) μίλησε ο νομικός, Γιάννης Μαντζουράνης. Ο κ. Μαντζουράνης, αναφέρθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις μεγάλες συζητήσεις που έχουν προκύψει ακόμη και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την ποινή, αλλά και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Όπως είπε, η αλλαγή του Ποινικού Κώδικά, μπορεί να έγινε πράγματι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως ήταν έργο δεκαετιών. Τα μέλη που συμμετείχαν, είχαν επιστημονικές απόψεις ώστε να εξορθολογιστεί ο ποινικός κώδικας που ίσχυε από το 1953 έως το 2019.
Υπήρξε αλλαγή στην κάθειρξη από 5-20 χρόνια που ήταν αρχικά, στα 5-15 μετά την προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Ελλάδα και Γερμανία όμως, διατηρούν ακόμη ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο για τέτοιες υποθέσεις.
Ο κ. Μαντζουράνης, με αναλυτικό τρόπο εξήγησε πώς ορίζεται μια «εγκληματική οργάνωση» όπου εξετάζεται η δομή, ο χρόνος η οργάνωση της όπως την ορίζει η Σύμβαση του Παλέρμο, που ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη. Βασισμένος στη συγκεκριμένη συνθήκη, έκρινε ορθή την κατεύθυνση και την απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση.
Για τις πολιτικές προεκτάσεις που πήρε η υπόθεση, με αποτέλεσμα μάλιστα να υποστεί σοβαρούς τριγμούς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαντζουράνης επεσήμανε ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη δίκη ξεκίνησε και μάλιστα τότε η κυβέρνηση είχε παρενέβη στο ΔΣ και συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, είχε ζητήσει από τα δικαστικά μέλη την απαλλαγή τους από άλλες υποθέσεις ώστε να δώσουν βάρος σε εκείνη της Χρυσής Αυγής. Επίσης, σχολίασε ότι δεν αποκλείεται η δίκη στο Εφετείο να είναι πολύμηνη, καθώς είναι μια δύσκολη, μεγάλη και σοβαρή υπόθεση.
Μιλώντας για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαντζουράνης, τόνισε ότι όταν η απόφαση γίνει αμετάκλητη οι καταδικασθέντες στερούνται τα αξιώματα και δικαιώματα τους. Το δικαστήριο, μπορεί να τα στερήσει. Υπογράμμισε επίσης, ότι είτε με τον παλιό είτε με τον νέο κώδικα, πριν η απόφαση γίνει αμετάκλητη θα μπορούσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, να κατέβουν σε εκλογές. Ενδεικτικά μάλιστα είπε, ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική δίκη, αλλά μια κανονική που απλώς δικάζονται πολιτικά πρόσωπα.
Στις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος, ο κ. Μαντζουράνης, ήταν ιδιαιτέρως καυστικός απέναντι στον κ. Κοντονή. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, την Πέμπτη δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας για τον νέο ποινικό κώδικα που, όπως είπε θα ευνοούσε τη Χρυσή Αυγή. Οι αιχμές αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας αποφασίστηκε η διαγραφή του.
Για τη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Μαντζουράνης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια κολλήματα που θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν, όπως πώς συνταγματικά θα μπορούσε να στηριχθεί η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων πριν την αμετάκλητη καταδίκη.
Τέλος, ο κ. Μαντζουράνης, θέλησε να σχολιάσει και όσα γίνονται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εσωτερική αναταραχή που έφεραν οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή. Όπως είπε ο νομικός, θα πρέπει να υπάρξει μια δικλείδα ενδεχομένως πειθαρχική να εκφράζονται δημοκρατικά οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν, πριν ψηφιστούν οι προτάσεις του κόμματος. Και όταν γίνει και εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, τότε να παύσει η όποια δημόσια διαφωνία.