Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Πειραιά για την αντιμετώπιση της Covid-19 – Στόχος οι πολίτες να μεταβαίνουν σε αυτά και να αποφευχθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία αναφοράς
Να μπουν τα Κέντρα Υγείας του Πειραιά, με κατάλληλη ενίσχυση προσωπικού και μέσων και αναπροσαρμογή του χώρου της, στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μανωλάκος. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων καθώς και την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα, ο Βουλευτής της Α Πειραιώς και Νήσων κατέθεσε Ερώτηση, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τους Υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα τον ανασχεδιασμό του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, μετά από ενίσχυση σε κατάλληλο προσωπικό και μέσα και χωρική αναπροσαρμογή, για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Στόχος είναι να μεταβαίνουν σε αυτά τα κέντρα, οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα ώστε, να μην υπάρχει συμφόρηση στα νοσοκομεία αναφοράς, αποφεύγοντας έτσι μία πιθανή διασπορά του ιού μέσα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να παραμένει υψηλός. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται, όπως είναι αναμενόμενο, στο Νομό Αττικής, που φαίνεται να αποτελεί επιδημιολογικά επιβαρυμένη περιοχή.
Το άνοιγμα των σχολείων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα αλλά και το κύμα της γρίπης που αναμένεται να χτυπήσει όπως κάθε χρόνο τη χώρα μας, καθιστούν την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, επιτακτική.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να ενθαρρυνθεί ο ανασχεδιασμός του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενισχύοντας τα Κέντρα Υγείας, με προσωπικό και μέσα, έτσι ώστε πέραν της συνέχισης του μέχρι τώρα έργου του και με κατάλληλη χωρική αναπροσαρμογή, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του COVID-19 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ως εκ τούτου πύλη εισόδου, με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο παρακολούθησης για ασυμπτωματικούς και με ήπια συμπτώματα ασθενείς στο σπίτι.
Στόχος είναι να μεταβαίνουν στα κέντρα, οι πολίτες με ύποπτα συμπτώματα ώστε, να μην υπάρχει συμφόρηση στα νοσοκομεία αναφοράς, αποφεύγοντας έτσι μία πιθανή διασπορά του ιού μέσα στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
· Δεδομένου, πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας, σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, τα κέντρα υγείας που θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρησή των νοσοκομείων αναφοράς αλλά και στην αποφυγή πιθανής διασποράς του ιού μέσα σε αυτά; Υπάρχει πρόβλεψη, να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας, ενισχυμένα με κατάλληλο προσωπικό και μέσα και ανάλογη χωρική αναπροσαρμογή, για τον Covid-19 στο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, που αποτελεί περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο;
· Θα συνεχίσει η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο ασυμπτωματικών κυρίως ασθενών στον Δήμο Πειραιά;