Δεν βλέπει κανένα κίνδυνο για τα διαθέσιμα των φορέων που κατατίθενται στην ΤτΕ και δεν αποκλείει νέες ΠΝΠ, εάν υπάρξουν «έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο υπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων: «Είμαστε το πορτοφόλι του κράτους και επιδιώκουμε τη συνετή διαχείριση του περιεχομένου του»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δεν σχολιάζει την αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ωστόσο θεωρεί «ότι κάθε κίνηση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα, εύλογα αποσκοπεί στο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα».
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να νομοθετήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι «ήταν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας, λόγω ενός έκτακτου προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίζαμε κάποιες μέρες πριν το τέλος του Απριλίου. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς δεν είναι ο τρόπος που θέλουμε να νομοθετούμε αλλά όπως είδατε σε σύντομο χρόνο η εν λόγω Πράξη έγινε νόμος».
Θα ακολουθήσουν κι άλλες ΠΝΠ
Στην ερώτηση εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες ο Δημήτρης Μάρδας ξεκαθαρίζει ότι «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται από το Σύνταγμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όμοιες αυτής που αντιμετωπίσαμε. Είναι μια διαδικασία που δεν μας ευχαριστεί, αλλά όταν υπάρχουν έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τότε, αν δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια προσφέρει μια λύση. Το ζητούμενο όμως είναι ένα και μοναδικό: η ΠΝΠ να γίνει το συντομότερο δυνατό νόμος. Ετσι αντιμετωπίζεται κάθε αδυναμία και κριτική».
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τα διαθέσιμα των φορέων
Ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών λέει ότι σε ότι αφορά τα διαθέσιμα των φορέων ότι «είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο 2-3 μηνών και δεν θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε περισσότερο από το χρονικό διάστημα που εμφανίζονται προβλήματα ρευστότητας».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάρδα ο στόχος στο α’ τρίμηνο του προϋπολογισμού «εξαρτάται από την τελική συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους μας. Ηδη επιδιώκουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το συμμάζεμα των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Καθώς είμαστε το πορτοφόλι του κράτους, επιδιώκουμε τη συνετή διαχείριση του περιεχομένου του».
Τέλος, εκφράζει για ακόμη μία φορά την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, γιατί αυτό εξαρτάται και από τις δύο πλευρές.
Διαβάστε απόσπασμα από την συνέντευξη • Πώς σχολιάζετε την «αναδιάρθρωση» της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι υπό μια μορφή «επιτροπείας» ο υπουργός Οικονομικών;
Δεν είναι κομψό ένας υπουργός να σχολιάζει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού ή συναδέλφων του. Επίσης, καθώς βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας για την επίτευξη συμφωνίας, κάθε κίνηση της κυβέρνησης, και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα, εύλογα αποσκοπεί στο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα.
• Η κυβέρνηση προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τι σας οδήγησε να υιοθετήσετε αυτή την τακτική την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει;
Επιλέξαμε να νομοθετήσουμε με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γιατί ήταν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας, λόγω ενός έκτακτου προβλήματος ρευστότητας που θα αντιμετωπίζαμε κάποιες ημέρες πριν από το τέλος του Απριλίου. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, καθώς δεν είναι ο τρόπος που θέλουμε να νομοθετούμε αλλά, όπως είδατε, σε σύντομο χρόνο η εν λόγω Πράξη έγινε νόμος.
Παράλληλα με την ΠΝΠ έγινε εκτενής διάλογος με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Αποδέχτηκα την πρόσκλησή τους να συμμετάσχω στις έκτακτες συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και απάντησα σε όλα τους τα ερωτήματα. Το θέμα συζητήθηκε επίσης στη Βουλή και, τέλος, οι ενδιαφερόμενοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό.
Το θέμα βέβαια έκλεισε με τον τρόπο που επιθυμούσαμε, γιατί τελικά οι τοπικοί άρχοντες πείστηκαν από τα επιχειρήματά μας και επειδή εμείς αποδεχτήκαμε κάποιες εύλογες θέσεις τους. Κατανοώ τις αντιδράσεις τους, γιατί είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI. Aλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τα διαθέσιμα των φορέων που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού δεν υφίσταται η παραμικρή σχέση ανάμεσα σε ό,τι κάνουμε τώρα και το PSI.
• Πάντως και εσείς δημιουργήσατε έντονες αμφιβολίες λέγοντας το πρωί ότι δεν υπάρχουν λεφτά και το μεσημέρι ότι τα βρήκατε…
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί να δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις, αλλά τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Πράγματι σε τηλεφωνική μου συνέντευξη, το πρωί πριν πάω στο γραφείο, έχοντας την ενημέρωση της προηγούμενης ημέρας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε και που δικαιολογούσαν την ΠΝΠ, τόνισα ότι είχε διαπιστωθεί ένα απρόβλεπτο ταμειακό κενό, πριν από το τέλος του Απριλίου. Αυτή ήταν η εικόνα που είχαμε τότε στις 8.00 π.μ. από το προηγούμενο βράδυ.
Το πρόβλημα όμως δεν το διαπιστώσαμε ξαφνικά. Το είχαμε προβλέψει, με βάση τις αποκλίσεις στην πορεία των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού που παρατηρούνταν από το προηγούμενο δεκαήμερο. Ετσι, ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οποίο τελικά υπερκαλύφθηκε στο τέλος του μήνα. Σε πρωινή συνάντηση εργασίας που είχα στο γραφείο μου, διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες των προηγούμενων ημερών απέδωσαν.
Μιλώντας λοιπόν λίγο αργότερα σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό και αφού είχε προηγηθεί η πρωινή ενημερωτική σύσκεψη με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και άλλων υπουργείων, απλώς εξέφρασα την εκτίμηση και την προσδοκία -και όχι την πεποίθηση- ότι μπορεί να καλυφθεί το επίμαχο κενό, ως αποτέλεσμα των κινήσεων που έγιναν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και πράγματι αυτό έγινε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουμε.
Αλλωστε, όσοι γνωρίζουν τη δυναμική των χρηματορροών του προϋπολογισμού και τις μεγάλες διακυμάνσεις που καταγράφονται μέσα σε ένα 24ωρο, μπορούν να καταλάβουν ότι για το Γενικό Λογιστήριο αυτό που συνέβη ήταν κάτι που δεν προκαλούσε εκπλήξεις.