Με βασικούς άξονες την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, το παρεμπόριο, την εποπτεία των υπουργείων, επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου και περιορισμό των δαπανών στις προμήθειες θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργό Δημήτριο Μάρδα, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Μάρδας στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε κάποια βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, τα στοιχεία του οποίου θα ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες, μειώνοντας αρκετά το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε τα εξής:
-Τα τακτικά έσοδα σημείωσαν μείωση 1 δισ. ευρώ
-Χάσαμε 1,1 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους
-Το πρωτογενές πλεόνασμα από 5,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει, όπως είπε στο 2,9 δισ.
– Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται να κλείνει στα 4,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 2,5% ΑΕΠ
Ο κ. Μάρδας συνόψισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής στα εξής:
-Εποπτεία των δημοσίων δαπανών
-Ενίσχυση της παρακολούθησης του προϋπολογισμού όλων των φορέων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων
-Ενίσχυση της ταμειακής διαχείρισης και του δημοσίου χρέους, με τη βοήθεια και του ΟΔΔΗΧ
-Επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου και επανεξέταση των μισθολογίων των δημοσίων για να μειωθούν οι αδικίες
-Επανεξέταση των δαπανών μετακίνησης των δημοσίων λειτουργών, έτσι ώστε να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις πχ στο εξωτερικό
-Και να μειωθεί ο χρόνος των διαδικασιών στο δημόσιο
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάρδας, «είμαστε το πορτοφόλι του κράτους και ότι με την ΓΓ Εσόδων ήδη συνεργαζόμαστε και θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα» και πρόσθεσε: «Για τους στόχους σε έσοδα και δαπάνες θα είμαστε σε συνεννόηση με όλα τα υπουργεία, γιατί χωρίς στόχους δεν διοικείται τίποτα, ούτε κράτος, ούτε νοικοκυριό».
Όσον αφορά στις δαπάνες υπογράμμισε ότι υπάρχει περιθώριο περιορισμού, όπως για παράδειγμα έλεγχος τις αγορές προμηθειών, καταγγέλλοντας ότι αγοράζονται υλικά 10 και 20 φορές ακριβότερα από την αγορά.
Προανήγγειλε, επίσης, περιορισμό δαπανών στους Δήμους και πως έχει ετοιμάσει νέα διαδικασία για διαγωνισμούς κάτω των 60.000 ευρώ, αλλά και υιοθέτηση ηλεκτρονικού καταλόγου, αλλά και νέο θεσμικό περιβάλλον για τις συμβάσεις άνω των 60.000 ευρώ.
Για το σκέλος των εσόδων τόνισε ότι θα αγγιχτούν πηγές εσόδων που υπήρχαν στο παρελθόν, αλλά δεν το είχαν εκμεταλλευτεί, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
«Είμαστε έτοιμοι και θα βοηθήσουμε οκτώ υπουργεία για την αλλαγή της νομοθεσίας, που την έχουμε έτοιμη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το ίδιο θα κάνουμε με το λαθρεμπόριο τσιγάρων που προκαλεί απώλεια φόρων 800 εκατ. ευρώ, αλλά και το παρεμπόριο, που εκεί έχουμε εκτιμήσεις της ΕΣΣΕ που κάνουν λόγο για απώλεια ύψους 20 δισ. ευρώ, αλλά τις θεωρούμε υπερτιμημένες». Ωστόσο, όπως τόνισε, και τα 5 δισ. ευρώ να πάρουμε είναι ένα σημαντικό ποσό.
«Θεωρούμε ότι είμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση και έτσι πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα», είπε και κάλεσε και άλλους φορείς να καταθέσουν προτάσεις. Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα εστίασε στο κόστος της γραφειοκρατίας που είναι γύρω στα 10-14 δισ. ευρώ.
Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο το ποσό και θα συμβάλλει το υπουργείο έτσι ώστε να γίνει η νομοθεσία πιο απλή.