Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών σηματοδοτεί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τη μετάβαση, των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της χώρας στη νέα εποχή με:
1. Την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών.
2. Τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων χρόνων.
3. Τη διαρκή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.
Μετά την έγκριση του εξοπλιστικού, η Ειδική Διαρκής Εεπιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει για να ενημερωθούν τα κόμματα για την πορεία υλοποίησης προγραμμάτων που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και εξελίσσονται. Από τα 28 δισ. ευρώ του μακροπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών, περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη υποστηρίζουν την υλοποίηση προμηθειών με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.
Η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής θα αφορά στο πού έχουν κατευθυνθεί αυτά τα κονδύλια, πώς έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις. Ακόμη, με εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής θα μειωθεί από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στα 10 εκατομμύρια».
Επίσης, τόνισε ότι άνω του 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, συγκεκριμένα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 18,9 δισεκατομμύρια συνολικά, μπορεί να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Με βάση τον σχεδιασμό, από τα 68 προγράμματα τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού, οι οποίες έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν. Και όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πρόκειται για προγράμματα η αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Δαπανών πλαισιώνεται και από μία σειρά μέτρων διαφάνειας, τα οποία προτάθηκαν προς την εθνική αντιπροσωπεία ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω από την υλοποίησή του, καθώς για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτό.
«Καταρχάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποποιείται του προνομίου διορισμού του επικεφαλής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, θέση η οποία καταλαμβάνεται ήδη από μόνιμους αξιωματικούς μετά από υπόδειξη του ΓΕΕΘΑ.