Πολιτική

Μαρινάκης για το περιστατικό στη Σύρο: Ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δε θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε απαντήσεις για το περιστατικό στη Σύρο, όπου διαδηλωτές εμπόδισαν την αποβίβαση του κρουαζιερόπλοιου που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στο νησί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών 90,1.

Ειδικότερα, τόνισε πως «Ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δε θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται  να επιτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμα τους ή οτιδήποτε άλλο».

«Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν. Είναι ένα περιστατικό, το οποίο οφείλω να πω, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι μεμονωμένο και θα πρέπει οι αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί.

Είναι αδιανόητο να το συζητάμε, όμως, δυστυχώς υπάρχουν κάποιες νοσηρές μειοψηφίες, οι οποίες μπερδεύουν κάτι. Είναι άλλο πράγμα η αυτονόητα επιτρεπόμενη διαδήλωση – διαμαρτυρία, είναι άλλο πράγμα να μιλάς και να διαμαρτύρεσαι και να φωνάζεις για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, που πρώτη η ελληνική κυβέρνηση ανθρώπινα και αυτονόητα έχει εκφραστεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος λογικός, που να μη συγκινείται, που είναι αυτονόητο να θες να σταματήσει αυτό το οποίο συμβαίνει με τους αμάχους, έτσι;

Και είναι άλλο πράγμα να μετατρέπεται μία διαμαρτυρία δημοκρατική σε μία εκδήλωση που για μένα έχει φασιστικά χαρακτηριστικά. Γιατί όταν στην πραγματικότητα στρέφεσαι κατά ανθρώπων λόγω της καταγωγής τους, λόγω της εθνικότητάς τους, λόγω του θρησκεύματός τους και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνεις, δημιουργείς ένα καθεστώς φόβου – γιατί το γεγονός ότι πήρε την απόφαση ο πλοίαρχος, να μην πω να μην αποβιβάσει τους επιβάτες στη Σύρο ήταν αποτέλεσμα του φόβου που δημιουργήθηκε – οφείλουν, λοιπόν, οι εκεί αρχές, σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση, όπως το προβλέπει ο νόμος, υπάρχει ο αντιρατσιστικός νόμος, υπάρχουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν όλα αυτά τα οποία ο νόμος τα προβλέπει.
Οφείλουν λοιπόν οι αρχές, είτε είναι η αστυνομία αναλόγως την περίπτωση, είτε είναι το Λιμενικό, είτε σε συνεργασία να εφαρμόζουν το νόμο.

Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις, όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος.

Σίγουρα όμως, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε μια τέτοια συνθήκη, όφειλαν οι αρχές με έναν τρόπο να επιβάλλουν την τάξη και να είναι ασφαλής από κάθε άποψη η αποβίβαση των επιβατών.

Την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζυγιστεί η ασφάλεια των επιβατών, των πολιτών, του οποιουδήποτε με οτιδήποτε άλλο, η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα. Ξαναλέω, προστατεύουμε κάθε διαμαρτυρία, κάθε διαδήλωση στο πλαίσιο του νόμου. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Δεν απαγορεύεται προφανώς ούτε να διαδηλώσεις και είναι και το ξαναλέω, και ανθρώπινο και αυτονόητο.

Οι αρχές πρέπει να επιβάλλουν το νόμο. Αν πρέπει να μετακινηθούν οι πολίτες, να πάνε σε ένα σημείο στο οποίο να κάνουν μια χαρά τη διαδήλωση τους. Αν πρέπει κάποιοι οι οποίοι εμπίπτει η συμπεριφορά τους σε κάποια διάταξη του αντιρατσιστικού νόμου, να συλληφθούν, να συλληφθούν. Η αστυνομία έχει την απόλυτη στήριξη της κοινωνίας, της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Κάνει φοβερή δουλειά – να μην παρεξηγηθώ – σε πάρα πολλές και δύσκολες περιπτώσεις και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, πάρα πολλές φορές. Υπάρχει νόμος, υπάρχει πλαίσιο, πρέπει να εφαρμόζεται

Για το αν προκλήθηκε ζήτημα μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Είναι λογικό κάτι τέτοιο να δημιουργεί μία ανησυχία, γιατί μιλάμε για πολίτες ενός κράτους. Προσοχή στην πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ μιας διαδήλωσης και μιας κίνησης η οποία στρέφεται κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως το ποια είναι η καταγωγή του, το ποιο είναι το θρήσκευμά του. Το ένα, το πρώτο είναι μία δημοκρατική κίνηση. Το δεύτερο είναι μία κίνηση απόλυτου φασισμού. Είναι η άλλη όψη του φασισμού. Το να στρέφεσαι κατά του οποιουδήποτε ανθρώπου επειδή έχει μία καταγωγή, μία προτίμηση, ένα θρήσκευμα ή οτιδήποτε».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική