Άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ύστερα από πολλά χρόνια η χώρα μας επιδεικνύει συγκεκριμένη δράση με αποτύπωμα και αποτέλεσμα στην εξωτερική πολιτική και αυτή φέρνει αντίδραση. Η δράση της χώρας μας έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και η αντίδραση σε αυτήν δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης δεν προσφέρει κάτι περισσότερο, εκφράζει τις πάγιες θέσεις ενός διαιρεμένου κράτους, όπως ακριβώς και το άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ουδείς το έχει αναγνωρίσει και κανένα αποτέλεσμα δεν έχει παράξει. Όλα τα παραπάνω είναι αντίδραση συγκεκριμένων κινήσεων της Ελλάδος, που δεν είχαν για δεκαετίες». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Και για να απαντήσω σε όλους τους καθ έξιν ανησυχούντες, εμείς θα προασπίσουμε το εθνικό μας συμφέρον, θα ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πατώντας πάντοτε στο Δίκαιο της Θάλασσας. Τα λέω όλα αυτά επειδή θα ξαναδούμε τους ίδιους τίτλους μέσων που προάγουν το αφήγημα περί ενδοτικότητας, που κάνει κακό στην πατρίδα μας. Ενδεικτικά αναφέρω τι έχουμε κάνει έως τώρα στο πεδίο των εθνικών μας θεμάτων: Στην αδειοδότηση οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων με αμερικανικούς κολοσσούς είχαμε νέα επικοινωνία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρου Παπασταύρου, με τη Chevron όπου επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία, προχωρήσαμε στον Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, κάναμε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα προς Δυσμάς, αποκρούσαμε την υβριδική απειλή στον Έβρο και θωρακίζουμε τη χώρα μας με σύγχρονα αμυντικούς εξοπλισμούς σε πείσμα όλων όσοι θέλουν να χτίσουν ένα ψεύτικο αφήγημα περί ενδοτικότητας», πρόσθεσε.
Μαρινάκης: Στο ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι βρίσκονται σε Συνέδριο Νεολαίας του 1990, όπου υπήρχαν παζάρια για τις συνθέσεις των οργάνων
Ο κ. Μαρινάκης επέμεινε ότι όλα τα παραπάνω δεν συνεπάγονται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με κράτη, με τα οποία έχουμε σοβαρές διαφωνίες. Στο μέτωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικότερα για την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι «στο ΠΑΣΟΚ νομίζουν ότι βρίσκονται σε Συνέδριο Νεολαίας του 1990, όπου υπήρχαν παζάρια για τις συνθέσεις των οργάνων. Η θέση για μία Εξεταστική δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ μικροπολιτικά, είτε είσαι υπέρ είτε είσαι κατά. Εμείς θεωρούμε επιβεβλημένη κίνηση την Εξεταστική ελπίζοντας ότι ύστερα από πολλά χρόνια αυτή θα λειτουργήσει σωστά, δεν ερχόμαστε να ντιλάρουμε, όποιος θέλει να ντιλάρει δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα σοβαρά, αυτό παραπέμπει σε τζόγο. Ας σοβαρευτούν στο ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν θέλουν μία Εξεταστική; Δεν θέλουν να δουν τον ρόλο της Αυτοδιοικήσης; Δεν θέλουν να δούμε το ζήτημα της τεχνικής λύσης; Εάν προκύψουν σοβαρές ευθύνες θα το δούμε μετά, πρέπει να δούμε όλες τις πτυχές της υπόθεσης».
Σε ερώτηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της κ. Τυχεροπούλου, απάντησε ότι «εάν αποδειχθεί ότι ασκήθηκε δίωξη στην κ. Τυχεροπούλου, επειδή έκανε μία καταγγελία, τότε αυτοί που άσκησαν τη δίωξη θα πρέπει να έλθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Αυτό μένει να αποδειχθεί».
Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όλοι έχουμε την ίδια παραγραφή, κίνδυνος παραγραφής δεν υπάρχει
Ερωτηθείς για τον κίνδυνο παραγραφής τυχόν αδικημάτων στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συζήτηση «εκτός τόπου και χρόνου, εκτός νομικής και εκτός λογικής», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αλλάξει το Σύνταγμα και πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος της αποσβεστικής προθεσμίας. «Όλοι έχουμε την ίδια παραγραφή, κίνδυνος παραγραφής δεν υπάρχει», επεσήμανε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δείχνει μια βιασύνη να εργαλειοποιήσει μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη, τπογραμμίζοντας: «Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, αφού διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός μαραθωνίου διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε με νόημα ότι στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων η χώρα μας θα έχει και την προεδρία της ΕΕ, ανέφερε ότι για την Ελλάδα τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι προτεραιότητες. «Εξακολουθούμε να απαιτούμε περισσότερους πόρους αλλά και πιο τολμηρά βήματα», συμπλήρωσε. Επίσης, χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το μεταναστευτικό και την άμυνα θετικές εξελίξεις για τη χώρα, ενώ είπε ότι είναι σημαντική η δημιουργία του Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλάκις στο παρελθόν υιοθετώντας τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα.
Για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η ΝΔ είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιδεικνύει τέτοια αντοχή στη δεύτερη τετραετία», ενώ σημείωσε πως «τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου καταδεικνύουν ότι έχουμε απόσταση από το ποσοστό που θέλουμε να επιτύχουμε. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα».
Τέλος όσον αφορά τη δικαστική ετυμηγορία της υπόθεσης της πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Ζέττας Μακρή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σωστή κίνηση της κ. Μακρή» και επέμεινε ότι «η κίνηση της κ. Μακρή στέλνει και ένα μήνυμα θάρρους, ότι όταν κάποιοι νιώθουν ότι τελείται ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα εις βάρος τους να μη φοβούνται να πάνε στη Δικαιοσύνη».