Επίσης τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «απάντησε ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου και απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο». Ενώ για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποδήμων και στις εθνικές εκλογές , αναφέρει «έχουμε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουμε ώστε να ισχύσει».
Στη συνέντευξη του , ο κ. Μαρινάκης ανφέρεται επίσης ότι στην τραγωδία των Τεμπών και στις πρόσφατες εξελίξεις , επισημαίνοντας ότι «η τελευταία που θα είχε συμφέρον να κατατεθούν αυτά τα σημαντικά στοιχεία καθυστερημένα, ήταν η κυβέρνηση. Οι μόνοι που θα είχαν συμφέρον αυτά τα στοιχεία να μην εμφανιστούν ποτέ, ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των θυμάτων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο κ. Μαρινάκης τονίζει ότι έχει έναν σημαντικό ρόλο συντονισμού με όλα τα υπουργεία και τους φορείς και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα ουσιαστικότερο ρόλο και να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στην δημοσκόπηση, της Real Polls για την «Θεσσαλονίκη» οι θεσσαλονικείς απαντούν σε ποσοστό 72,4% (ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 73,4%) ότι ο ρόλος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, δεν είναι ουσιαστικός. Προτίθεστε να επανασυστήσετε το ΥΜΑΘ ως αυτόνομο υπουργείο και να παραχωρήσετε ουσιαστικές αρμοδιότητες; Θα γίνει δομικός ανασχηματισμός μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους ;
Το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει έναν σημαντικό ρόλο συντονισμού με όλα τα υπουργεία και τους φορείς για την προώθηση των αποτελεσματικών λύσεων για την περιοχή. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα ουσιαστικότερο ρόλο και να πρωταγωνιστήσει σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σχετικά με την περιβόητη συζήτηση για το επιτελικό κράτος, η απάντηση είναι απλή: Επιτελικό κράτος είναι ο σχεδιασμός και οι συντεταγμένες συνέργειες υπό ένα μακροπρόθεσμο όραμα που δεν βλέπει μόνο το εφήμερο, αλλά σχεδιάζει και πράττει αποτελεσματικά με ορίζοντα μέλλοντος.
Η ουσία της απάντησης όμως, κ. Καρεκλίδη, ειδικά για την Θεσσαλονίκη, κρύβεται στις λέξεις «αξιοπιστία» και «παραδοτέα». Ένα σημαντικό μέρος των πολιτών, πράγματι, νιώθοντας απογοητευμένοι από μια σειρά υποσχέσεων, που για δεκαετίες έμειναν στα λόγια και οργισμένοι από εγκαίνια «μουσαμάδων», κράτησαν απόσταση, συνολικά από το πολιτικό σύστημα. Αυτό το φαινόμενο θα αναστραφεί όσο συνεχίζουμε να παραδίδουμε στους πολίτες απτά έργα.
Θυμίζω ενδεικτικά: Παραλάβαμε το 2019 ένα έργο σε πλήρες αδιέξοδο και παραδώσαμε το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης: το Μετρό Θεσσαλονίκης. Στα τέλη Νοεμβρίου παραδίδεται η επέκταση προς την Καλαμαριά. Μόνο από αυτό το έργο οι Θεσσαλονικείς είδαν να μειώνεται η κίνηση κατά 10%. Ανανεώσαμε τον στόλο λεωφορείων, κιαπό τον Μάιο κυκλοφορούν 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, έως το τέλος του μήνα θα κυκλοφορήσουν άλλα 40, ενώ έως τον Απρίλιο αναμένονται 120 επιπλέον. Η κατασκευή του Flyover, προχωρά και θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027, βελτιώνοντας δραστικά το κυκλοφοριακό. Αυτά είναι χειροπιαστά έργα. Όχι υποσχέσεις. Θα συνεχίσουμε λοιπόν, σε αυτή την κατεύθυνση. Με πράξεις, με παραδοτέα και παρεμβάσεις για την βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Τα Σκόπια παραβιάζουν συστηματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει ότι θα έθετε βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, όντας στην αντιπολίτευση. Σήμερα ως κυβέρνηση και με δεδομένη την στάση της άλλης πλευράς, πως προτίθεται να πορευτεί; Η Βουλγαρία έχει θέσει από τη δική της πλευρά βέτο, για τα διμερή τους ζητήματα.
Σε συνέχεια των εκλογών στη γειτονική χώρα γίναμε κοινωνοί δηλώσεων από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία που αντιβαίνουν προδήλως στο γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, εντούτοις, θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν νοούνται εκπτώσεις στις διεθνείς συμφωνίες για ένα κράτος που επιθυμεί να είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Η πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των διεθνών συνθηκών κάτι που έχει καταστήσει σαφές ο Πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους. Η στάση της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καταγραφεί από την ιστορία ως εθνικά υπεύθυνη και απολύτως ειλικρινής, όπως απεδείχθη στη συνέχεια.
Τι είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης; «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, δεν θα μπορεί να ακυρωθεί την επόμενη μέρα, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημαίνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι τεράστιο». Η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά την πορεία αυτή και θα προβεί σε όσες ενέργειες απαιτούνται.
Γίνεται συζήτηση για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για θέσπιση επιστολικής ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, θα δώσετε το μπόνους των εδρών για τους συνασπισμούς κομμάτων;
Ο Πρωθυπουργός απάντησε ξεκάθαρα σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή εκλογικού νόμου και απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Ως προς την επιστολική ψήφο, έχουμε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουμε ώστε να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους. Δεδομένου ότι απαιτούνται 200 ψήφοι, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα είμαστε μόνοι μας, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές, ότι κανένα κόμμα δεν θα αρνηθεί αυτό το δικαίωμα στους ομογενείς μας, μια αυτονόητη ιστορική τομή που θα έπρεπε να ενώνει τα κόμματα και όχι να αποτελεί αφορμή για κομματικούς τακτικισμούς, όπως εκείνοι του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.