SelectedΠολιτική

Μαρινάκης: Θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του κατώτατου μισθού

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ακόμη περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας» τόνισε σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης.

«Μέσα στα τελευταία 5 χρόνια δημιουργήθηκαν περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ πλέον η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της 15ετίας, ήτοι στο 9,4%», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της 4ετίας συμπληρώνοντας ότι πλέον θα απαγορεύεται διά νόμου η μείωση του.

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη

Ακολουθεί αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η εκδήλωση για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη για την Αργολίδα, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η Αργολίδα αποτελεί τον 3ο σταθμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ύστερα από τον Έβρο και την Ζάκυνθο. Στην Αργολίδα συγκεντρώνονται ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, που απαιτούν ένα νέο υπόδειγμα κοινού περιφερειακού σχεδιασμού με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, η οποία και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, είναι το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Αργολίδας, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο Ναύπλιο και το οποίο αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής. Περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ παρουσιάζονται και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμανση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Στην Αργολίδα συνολικά δαπανώνται 534 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 440 εκ. σε έργα υποδομών και τα 94 εκ. σε ενισχύσεις επιχειρήσεων.

Μετά την παρουσίαση του νέου παραγωγικού μοντέλου για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η έγκριση 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ.

Οι εγκρίσεις αφορούν σε δύο κύκλους του τουρισμού που αποτελούνται από 162 επενδύσεις και έναν της μεταποίησης, που αποτελείται από 109 επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου του 2022. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές.

Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι τουριστικές επενδύσεις, τόσο στην Κρήτη, όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήματα. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νομού Έβρου. Αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ιδιαίτερα σε τομείς με προοπτικές και δυνατότητες εξέλιξης, τόσο για την εγχώρια οικονομία, όσο και για τους εργαζομένους. Ήδη μέσα σε πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία των γυναικών και των νέων, δύο κρίσιμοι δείκτες έχουν μειωθεί κατά 10 και 16% αντίστοιχα, ενώ συνολικά η ανεργία έχει φτάσει σε χαμηλό 15ετίας, στο 9,4%.

Μαρινάκης για αύξηση κατώτατου

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ το 2019, στα 830 σήμερα και με στόχο, όπως έχουμε δεσμευθεί, τα 950 ευρώ, το 2027. Αυτό μεταφράζεται ως συνολική αύξηση 46,2% από το 2019 με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία που τώρα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, από το 2028, ο κατώτατος μισθός προτείνεται να καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντίστοιχους δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Αυτό σημαίνει ότι, όσο θα αυξάνουν οι τιμές και θα βελτιώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, τόσο θα αυξάνει και ο κατώτατος μισθός.

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού ενισχύει τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την προστασία των εργαζομένων με συγκεκριμένους τρόπους.

1. Ασφάλεια. Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μπορεί να μειωθεί.

2. Σύνδεση με την οικονομία και ακόμα πιο κοινωνικά κριτήρια ειδικά για τους ευάλωτους. Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.

3. Διαφάνεια και αξιοπιστία. Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ.

4. Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά, προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Επιπλέον, με την διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και την ενημέρωση για τον νέο κατώτατο μισθό, δίνουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις και ειδικά στις μικρές και μεσαίες να μπορέσουν να κάνουν έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχωρά με συνεχείς καταβολές κάθε εβδομάδα στην άμεση υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής για το 86% της κρατικής αρωγής για πληγείσες επιχειρήσεις και αγρότες. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 17.046 επιχειρήσεις και αγρότες, προκαταβολής που αντιστοιχεί σε 158,5 περίπου εκατ. ευρώ, μετά τις πλημμύρες του 2023 και που μπορεί να φτάσει και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή ανά αγροτική εκμετάλλευση. Με τη συνέχιση της ροής των στοιχείων, προχωρά άμεσα η ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας, αλλά και των άλλων περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη στην τελετή Παράδοσης – Παραλαβής της εν πλω Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “ΑΣΠΙΔΕΣ” στον Έλληνα Αρχιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πιτυκάκη. Η Επιχείρηση “ASPIDES” είναι η μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υλοποίησή της είναι καθόλα συμμορφωμένη με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και τόνισε σε δηλώσεις του: “Είναι μία στιγμή που επιβεβαιώνει το ρόλο που θέλει να παίξει η Πατρίδα μας. Το ρόλο που θέλει να παίξει στη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και στη διασφάλιση της τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσίασαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τις Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες.

Με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, ρυθμίζονται εκκρεμότητες δεκαετιών που αφορούν:

  • Την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης,
  • Τη διαβάθμιση των τίτλων σπουδών,
  • Τη δημιουργία “ακαδημαϊκού διαδρόμου”, μεταξύ των Ανώτερων Σχολών
  • Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ΑΕΙ
  • Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών προσόντων, ιδίως σε περίπτωση πρόσληψης στο δημόσιο, με τη δημιουργία νέου κλάδου Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει: -Την ίδρυση και λειτουργία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.) ως Α.Ε.Ι., με πέντε Τμήματα που προέρχονται από τις υφιστάμενες Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
  • Τη μετατροπή των δημόσιων και ιδιωτικών Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης σε Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Κ.Ε.).
  • Τη διαβάθμιση των απονεμόμενων τίτλων σπουδών των Α.Σ.Κ.Ε και την ισοτιμία των τίτλων σπουδών των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Μ.Ε.Ι.) στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με ταυτόχρονη δημιουργία “ακαδημαϊκού διαδρόμου” που θα συνδέει τις Α.Σ.Κ.Ε. και τα Μ.Ε.Ι. με τα ΑΕΙ της χώρας για την απόκτηση τίτλων επιπέδου 6 του Ε.Π.Π. με κατατακτήριες εξετάσεις ή αυτοδίκαιη κατάταξη.
  • Την υπαγωγή των Α.Σ.Κ.Ε. στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με στόχο την ενιαία ρύθμιση του πλαισίου που τις διέπει, την έγκριση των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και των γενικών κανονισμών λειτουργίας και του εσωτερικού κανονισμού τους.
  • Τη δημιουργία καλλιτεχνικού προσοντολογίου, με το οποίο θα ρυθμίζονται τα προσόντα πρόσληψης απόφοιτων παραστατικών τεχνών σε φορείς του δημόσιου τομέα ως διακριτής κατηγορίας προσωπικού (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης – ΚΕ).

Μαρινάκης για το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου. Αύριο Τρίτη 5 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Την ίδια ημέρα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Θειότατο και Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό. Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Βουδαπέστη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

You may also like

More in Selected