Σε εποχή επώδυνων διλημμάτων για τη μετά μνημόνιο πορεία της μπήκε για άλλη μια φορά η χώρα. Με έντονες δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και με πιθανότερο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο «ΘΕΜΑ», «η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα μεταβατική εποχή».
Ηδη στην Κομισιόν επικρατεί ανησυχία για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εναλλακτικά σχέδια.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή από τις Βρυξέλλες, «αν και κανένας στην Ε.Ε. δεν θέλει την Ελλάδα χωρίς ασπίδα προστασίας και όλοι εύχονται την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, το γεγονός ότι οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δείχνουν πως δεν θα υπάρξει εύκολα τελική κατάληξη στις 8 Δεκεμβρίου οδηγεί την Κομισιόν στη σκέψη πως η χώρα ίσως χρειαστεί ένα πρόγραμμα-γέφυρα, μια ολιγόμηνη θερμοκοιτίδα δηλαδή, η οποία θα προϋποθέτει μεν μέτρα, με νέο όμως περιεχόμενο ώστε να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδοτική ροή».
Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω πηγή, οι όποιες αποφάσεις και προτάσεις συζητηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες θα κινούνται «όχι εις βάρος της χώρας και πάντα σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, που είναι βαθύς γνώστης των παρασκηνιακών και παράλληλων συζητήσεων, προειδοποιεί πως «όποια εκκρεμότητα συνεχίζεται δεν είναι προς όφελος της χώρας, καθώς κάθε παρέκκλιση ενδεχομένως να ακολουθηθεί από αυστηρότερα μέτρα».
Τι σημαίνει η παραπάνω διαπίστωση; Πως ξεκάθαρα η χώρα μας λόγω του διαφαινόμενου πολιτικού αδιεξόδου έχει εισέλθει σε μια φάση που θυμίζει κινούμενη άμμο και ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συζητήσουν ξεκάθαρη και οριστικά βιώσιμη λύση όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες κάλπες. Για τον παραπάνω λόγο θα προταθεί μια μεσοβέζικη λύση που θα τοποθετεί την Ελλάδα σε «εν αναμονή έξοδο από το μνημόνιο», περίοδο όπου όμως θα απαιτηθούν συγκεκριμένα μέτρα και θα τεθούν προδιαγραφές, για να εξασφαλιστεί η ροή χρηματοδοτότησης. Ωστόσο, όλα θα ολοκληρωθούν αμέσως μόλις υπάρξει η τελική πολιτική απόφαση για το αν ο τόπος θα πάει σε πρόωρες εκλογές ή όχι.
Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί πως «όποια εκκρεμότητα συνεχίζεται δεν είναι προς όφελος της χώρας, καθώς κάθε παρέκκλιση ενδεχομένως να ακολουθηθεί από αυστηρότερα μέτρα»
Εξ ου και επικοινωνείται πλέον στις Βρυξέλλες ο ορός «θερμοκοιτίδα» -λόγω της πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και των πρόωρων εκλογών που διαφαίνονται- και σε δεύτερη φάση ο όρος «γέφυρα», καθώς η όποια προσωρινή λύση θα οδηγήσει στο πέρασμα (ανάλογα με τις εξελίξεις στην ελληνική Βουλή) ή όχι στην περίοδο μετά το μνημόνιο.
Πρόωρες εκλογές με οικονομικό δίλημμα
«Η Ε.Ε. έχει δεσμεύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα με τη συναίνεση των εθνικών κοινοβουλίων. Η εκλογή λοιπόν Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ή παραπάνω βουλευτές θα δώσει ένα σήμα συνέχισης αυτής της πορείας στήριξης με ταυτόχρονο πέρασμα στην προληπτική γραμμή στήριξης της ECCL κάτω από ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων και υποχρεώσεων. Από την άλλη πλευρά, αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ο λαός θα πρέπει να γνωρίζει πως αυτές θα έχουν, εκτός των άλλων, δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξουν από πριν δεσμεύσεις των κομμάτων για το αν θα ακολουθηθεί το πλαίσιο παροχής της γραμμής στήριξης ή όχι που θα θέσει η Κομισιόν», τονίζει η ίδια έγκυρη πηγή. Είναι ξεκάθαρο ότι βάσει του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού πλαισίου επανέρχεται στη χώρα μας το ίδιο περίπου σκηνικό με αυτό της Κύπρου. Κι αυτό διότι ολοένα περισσότερο η Ε.Ε. νιώθει πως στην Ελλάδα επικρατεί μια ιδιότυπη «πολιτική τρέλα».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις πιέσεις που με δριμύτητα το ΔΝΤ ασκεί εσχάτως στην Ελλάδα, από την Κομισιόν εκφράζεται η άποψη ότι έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση του Ταμείου για τον νέο του ρόλο στην Ευρωζώνη, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε πως στην Ελλάδα θα παραμείνει με άλλη έστω μορφή έως και το α’ τρίμηνο του 2016.
Την ίδια ώρα, πάντως, στο μέτωπο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του «μικρού» ΦΠΑ 6,5% σε 9% θα περιλαμβάνει η λίστα με τις τελικές προτάσεις που αποστέλλει μέσα στο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση στην τρόικα, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα οι ελεγκτές και να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση. Η αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή καλύπτει έσοδα περίπου 250-300 εκατ. ευρώ, μαζί με κάποιες μικρότερες επί μέρους εξοικονομήσεις από άλλα υπουργεία. Το ποσό μάλλον ικανοποιεί την τρόικα επειδή, αν και μέχρι την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι αξίωνε περίπου 350 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (μέτρο που δεν θα περνούσε από τους κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές αυτές), τελικά πείστηκαν στη διαπραγμάτευση από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου να χαμηλώσει τις απαιτήσεις της και να συμφωνήσει. Το deal επικυρώθηκε στο Euroworking Group της Πέμπτης στις Βρυξέλλες προκειμένου και η τρόικα να «κλείσει» θετικά την τρέχουσα αξιολόγηση έως το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.