Οικονομία

Με «φόρα» στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Να πιάσει το Τζόκερ» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θέλει τώρα η κυβέρνηση,  για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα (με την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 153 που διαθέτει) κατά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων την επόμενη Παρασκευή 18 του μηνός στην Βουλή.

Από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες με το κουαρτέτο των δανειστών, βάζει στόχο να επιτύχει μία σούπερ-συμφωνία  που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
 
1ον: Πώληση «κόκκινων  δανείων», αλλά μόνον για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι για δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων.

2ον:  Ενιαίο μισθολόγιο και αξιολόγηση στο δημόσιο, που δεν θα επιφέρουν απώλειες και μειώσεις για κανέναν, αλλά μόνον… αυξήσεις μισθών.

3ον: Κρατικοποίηση (αντί για … ιδωτικοποίηση) του ΑΔΜΗΕ.

4ον: Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπου μόλις το 50% (ή το 20%) των εσόδων από τις πωλήσεις θα πηγαίνει για αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ενώ τα υπόλοιπα θα στρέφονται για την ανάπτυξη, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.
 
Τίποτα όμως δεν είναι όπως δείχνει… Η πλήρης εικόνα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα και θα διαρκέσουν έως αύριο το μεσημέρι, με την συμμετοχή πλέον και του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου,  έχει ως εξής:
 
1ον: «Κόκκινα δάνεια»: Ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος  Σταθάκης έθεσε χθες με τους δανειστές την ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστεί απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με τα 13 προαπαιτούμενα που ενέκρινε το Eurogroup πριν λίγες μέρες για το 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος την ερχόμενη εβδομάδα που θα επιτρέπει την πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων σε distress funds. Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να το περάσει από τη Βουλή, εφόσον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ πως «δεν γίνεται εξυγίανση των τραπεζών» αν δεν πειραχτούν δάνεια «επιχειρηματιών που έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό αλλά αφήνουν τα δάνειά τους να κοκκινίζουν».
 
Η απόφαση του απόφαση του Eurogroup ελήφθη και με ένα άλλο δεδομένο: ότι τον Ιανουάριο (πριν την πρώτη αξιολόγηση) θα ψηφιστεί και νόμος για να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια, και δάνεια μικρομεσαίων. Αυτό δεν αφορά το 1 δισ. ευρώ, αφού το Eurogroup (και ο κύριος Τσακαλώτος που μετέχει σε αυτό ως εκπρόσωπος της Ελλάδας) «έσπασε» την υλοποίηση του συγκεκριμένου προαπατούμενου σε δύο φάσεις, μία τον Δεκέμβριο για την δόση του 1 δισ. ευρώ και άλλη τον Ιανουάριο για την τελική αξιολόγηση, μαζί με το Ασφαλιστικό.
 
Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση, αφού όποιος ψηφίζει για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων δανείων» θα γνωρίζει ότι σειρά παίρουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε πως τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, παρά τα όσα αναγράφονται στη λίστα της Κομισόν με τα 13 προαπαιτούμενα! Λένε δηλαδή στην κυβέρνηση ότι «η κυβέρνηση δεν συζητά για νοικοκυριά και μικρομεσαίους, αυτά τα δάνεια τα εξαίρεσε», στέλνοντας μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως ό,τι ψηφίσει, θα αφορά μόνον τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ όλα τα υπόλοιπα…. θα μείνουν στα χαρτιά και δεν θα ψηφιστούν τον Ιανουάριο  –κάτι που θα αποδεχθεί σύντομα αν ισχύει, όταν θα μπει στο τραπέζι η αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα ανοίξει και τη συζήτηση για μείωση του δανειακού βάρους της χώρας.
 
2ον: Ενιαίο μισθολόγιο: όπως κάθε φορά που ξεκινά μία διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται βέβαιη πως θα φέρει τους δανειστές στη συμφωνία που αυτή θέλει (κάτι που όμως συνήθως αντιστρέφεται στο τέλος).

Έτσι και τώρα, μετά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν πως «συζητήσαμε με βάση την ελληνική πρόταση» για το νέο μισθολόγιο, «δεν θα μειωθεί κανένας μισθός», «δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά στο δημόσιο».
 
Οι δανειστές έχουν ζητήσει νέο ενιαίο μισθολόγιο ώστε, μετά από αξιολόγηση, θα αυξηθεί η «ψαλίδα» ανάμεσα στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους και στους υψηλόμισθους που θα παίρνουν περισσότερα για τις θέσεις ευθύνης που καταλαμβάνουν, την παραγωγικότητά τους και την πρωτοβουλία που αναπτύσσουν. Και όλα αυτά, θα πρέπει να έχουν και κάποιο δημοσιονομικό όφελος για το δημόσιο, που θα εξοικονομήσει 2,7 εκατ. ευρώ το 2016 (δηλαδή να περικοπούν αποδοχές 45,3 εκατ. ευρώ και να δοθούν αυξήσεις 42,6 εκατ. ευρώ).

–  Η αξιολόγηση να συνδέεται μόνον με την βαθμολογική και όχι την μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

–  Να μη μειωθεί κανένας μισθός και, εάν ακόμα προκύπτει μείωση μισθού λόγω νέου μισθολογίου, ο υπάλληλος να παίρνει τα ίδια, διατηρώντας ως «προσωπική διαφορά» τα χρήματα που αλλιώς θα του κόβονταν.

–  Να αυξηθούν οι μισθοί και να υπάρξουν κίνητρα για υπαλλήλους που ξεχωρίζουν για την απόδοση και την επίδοσή τους σε θέσεις ευθύνης.

Στην κυβέρνηση λένε πως «δεν θα χαλάσει η συμφωνία» για το θέμα των μισθών και της αξιολόγησης στο δημόσιο.
 
3ον: Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας: αντί να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο ΑΔΜΗΕ, η ελληνική πλευρά προτείνει να εξαγοράσει το Κράτος το 100% του φορέα και, σε επόμενη φάση, να προχωρήσει στην εκχώρηση του 49%, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο του 51% το δημόσο. Οι θεσμοί το άκουσαν αλλά δεν έχουν δώσει απάντηση. Προφανώς ένα τέτοιο σχέδιο κρατικοποίησης (έστω και με προοπτική ιδιωτικοποίησης στη συνέχεια) δεν θα συναντούσε πρόβλημα να ψηφιστεί στη Βουλή.

4ον:  νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ: ο υπουργός Οκονομικών κύριος Τσακαλώτος θα κινηθεί στη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου «διαφήμισε» την δημιουργία του Ταμείου (που θα περιλάβει τράπεζες, ΔΕΚΟ, ακίνητα, υδρογονάνθρακες κλπ) με το επιχείρημα ότι τουλάχιστον το 50% των εσόδων του δεν θα καταλήγει στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους –όπως προβλέπει η συμφωνία στο Eurogroup και το νέο Μνημόνιο από το καλοκαίρι.

Χθες μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κύριος Πιτσόρλας κάλεσε δημοσίως την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές να ισχύσει το ίδιο σύστημα και για τα έσοδα που θα αποφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις του 2015 και 2016 (περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια κλπ), πριν δηλαδή να συσταθεί καν το νέο  υπερ-Ταμείο.

Ασχέτως αν το δεχτούν ή όχι οι δανειστές, «κόκκινο πανί» στις συνομιλίες θα είναι και η εκχώρηση της παραλιακής ζώνης της Δραπεστώνας στους δήμους, όπως εξαγγέλθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή πριν δύο μήνες.
 
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν ακόμη οι αλλαγές στη φορολογία και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ για την αγορά.

You may also like