«Κανένα πλαίσιο της Ε.Ε., κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις Δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή και τις δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε, ο οποίος “έκοψε” τη φορά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες οι Ρυθμιστικές Αρχές- όπως είναι η ΡΑΕ- και να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, ενώ τάχθηκε και κατά του μονοπωλίου της ΔΕΗ. Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια και επανέλαβε κατηγορηματικά ότι αν δεν τις ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που επέβαλε, θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, κάνοντας σαφές την πολιτική που ακολουθήσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επιμένει στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ επικαλούμενος συνεχώς τις αυξήσεις των τιμολογίων, ο οποίος κατηγορεί την Αρχή ότι ετοίμαζε και άλλες αυξήσεις., όπως στις χρεώσεις μεταφοράς, χωρίς να το έχει αποφασίσει επίσημα…. Το ζήτημα είναι ότι ο εν λόγω συντελεστής δεν έχει αυξηθεί (είναι στο 8,5% για το 2014-2015), ενώ σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΡΑΕ (που έγινε με εισήγηση του ΑΔΜΗΕ) ο συντελεστής θα μειωθεί το 2016 και 2017.
Παρά ταύτα, ο κ. Λαφαζάνης επιμένει ότι η ΡΑΕ προγραμμάτιζε αυτές τις αυξήσεις….. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, εξετάζονται όλες τις δυνατές νομικές μορφές προκειμένου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να προχωρήσει το υπουργείο– εφόσον δεν το κάνει η ΡΑΕ – στην ακύρωση των αυξήσεων. Διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν νομικοί τρόποι για παρέμβαση και αν χρειαστεί και με Νομοθετική ρύθμιση. Πρόσθεσε δε ότι έχει μιλήσει με τη ΡΑΕ και τους είπε ότι δεν είναι δυνατόν “να μάθουμε πάλι από το ΦΕΚ, ή από άλλα μέσα, κάποια απόφαση με βάση εισηγήσεις που υπάρχουν για την αύξηση των τελών όσον αφορά τις μεταφορές και τις διαδρομές της ΔΕΗ, οι οποίες όπως ξέρετε επιβαρύνουν τα τιμολόγια”. Τόνισε παράλληλα ότι η ΡΑΕ τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση, ή -στη χειρότερη περίπτωση- ενημέρωση της Κυβέρνησης. “Δεν βλέπω ότι θα έχουμε αιφνιδιασμούς στο άμεσο μέλλον από την πλευρά της ΡΑΕ”, πρόσθεσε ο υπουργός. “Θα απαντήσει η ΡΑΕ”, όπως τόνισε ο υπουργός, εάν έχουν τις νομικές δυνατότητες να ακυρώσουν την απόφαση.” Είναι δύσκολο απ’ ό,τι μας λένε, αλλά θα έχουμε την οριστική τους απάντηση άμεσα και αναλόγως εμείς θα κινηθούμε. Όπως σας είπα, σε κάθε περίπτωση εμείς θα κινηθούμε για να ακυρώσουμε αυτές τις αυξήσεις”, υπογράμμισε.
Αν και απόφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου της Ε.Ε. τόνισε σχετικά ότι “δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε να κάνω ένα σχόλιο επ’ αυτών των δηλώσεων. Αυτό που μπορώ να πω όμως και που οφείλω να πω, είναι ότι η πολιτική την οποία εμείς χαράσσουμε με βάση τα ελληνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, είναι απόλυτα συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και το ευρωπαϊκό πλαίσιο”.
Διευκρίνισε δε, προσπαθώντας να χαμηλώσει του τόνους, ότι “δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”. Επιτέθηκε πάλι κατά της ΡΑΕ υποστηρίζοντας ότι “θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας, με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές. Αλλά, οι κοινοτικές προδιαγραφές, δεν λένε ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη και να είναι κράτος εν κράτει”, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να εφαρμόζει τιμολογιακές πολιτικές, δεν λένε ότι η ΡΑΕ πρέπει να υποκαθιστά την Κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές. Αυτό θέλουμε να κάνουμε εμείς, να αποκαταστήσουμε δηλαδή μια ουσιαστική, δημοκρατική τάξη, ειδικά στο νευραλγικό τομέα της Ενέργειας, πράγμα που θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας”.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρει ότι “κανένας κανόνας, δεν επιβάλει στις χώρες-μέλη να ξεπουλήσουν τις Δημόσιες ενεργειακές τους επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει πουθενά στις θεσμικές προδιαγραφές της Ε.Ε. η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων φορέων Ηλεκτρικής Ενέργειας”.
ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις
Η ΔΕΗ θα μείνει Δημόσια, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα είναι “υπό Δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο. Και θέλουμε μια ΔΕΗ η οποία να υπηρετεί αποκλειστικά την ανάπτυξη και τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, εμείς διακηρύξαμε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε σχέδια για να σπάσει η ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή και να πουληθεί η μικρή ΔΕΗ στους ιδιώτες”.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι η η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ήδη ανοικτή, υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Από κει και πέρα, “αν θεωρείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, είμαστε διατεθειμένοι να τα συζητήσουμε, αλλά προασπίζοντας το εθνικό μας συμφέρον, προασπίζοντας το λαϊκό συμφέρον και προασπίζοντας κυρίως την ανάγκη να έχουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα την ανάπτυξη και το κοινωνικό συμφέρον” και πρόσθεσε ότι “εμείς, δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία”.