Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με την Fitch Ratings να απειλεί ακόμη και με υποβάθμιση της οικονομίας. Οπως αναφέρεται σε ανάλυση – σοκ «η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά από την αποτυχία εκλογής νέου προέδρου, αυξάνει τα ρίσκα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και μια ενδεχόμενη εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, θα τεθεί σε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές.
Όπως επισημαίνει η Fitch Ratings, εάν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών και ως εκ τούτου θα αποτελέσει μέρος όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει ένα προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ από τις ευρωεκλογές και μετά. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας τις εκλογές μια αμφίρροπη μάχη και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ απίθανο. Εάν δεν είναι εφικτή η δημιουργία νέου συνασπισμού, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε εκλογές, κάτι που θα παρατείνει περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα».
Ύστερα από τις εκλογές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική (που θα ακολουθηθεί) θα παραμείνει πιθανώς υψηλή για τους επόμενους μήνες.
«Υπάρχουν, σύμφωνα με την Fitch Ratings, δύο βασικοί δίαυλοι μέσω των οποίων το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας. Πρώτον, μια παράταση του αδιεξόδου με την τρόικα σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, θα «στραγγίξει» τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο προϋπολογισμός διατηρείται υπό αυστηρό έλεγχο.
Δεύτερον, αναλόγως από την αντίδραση στις εξελίξεις όσων έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, η ευρύτερη ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση από νέες εκροές κεφαλαίων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ασκήσουν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στους ξένους πιστωτές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό μεταξύ της τρόικας και μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ισχύει και για μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο έντονες. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έχει μαλακώσει την στάση του κόμματός του από το 2012 και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στους ιδιώτες πιστωτές.
Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πιθανότητα θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν ανοδικές «πιέσεις» στον λογαριασμό για τους μισθούς του δημοσίου τομέα. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας μπορεί επίσης να επιχειρηθεί να αφαιρεθεί και το συνολικό δημοσιονομικό ρίσκο θα αυξηθεί».