Σύνθημα της νέας στρατηγικής είναι η φράση «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία» με την επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που τη συνέταξε, Βάσω Αρτινοπούλου, να τονίζει ότι «όραμά μας είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία χωρίς βία».
Μητσοτάκης: Οι γονείς να μιλάνε με τα παιδιά τους
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ευχαριστώ του προς τους ειδικούς για το κείμενο-οδηγός προς την κυβέρνηση για το σύνθετο φαινόμενο της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων αλλά και τον Άκη Σκέρτσο που αναλαμβάνει τον συντονισμό των υπουργείων για την υλοποίηση των δράσεων.
«Με αφορμή τη σειρά Adolesence την οποία παρακολούθησα με τη σύζυγό μου πριν από ένα μήνα, σημειώνω ότι η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από αυτή τη σειρά ως μια απάντηση στη βιωματική εμπειρία ότι έχουμε ένα πρόβλημα που οξύνεται και απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεχωρίζοντας τα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, τις πρωτοβουλίες για το bullying στα σχολεία με την πλατφόρμα να έχει καταγράψει πάνω από 1.000 περιστατικά ζητώντας να αναβαθμιστεί επικοινωνιακά η πλατφόρμα γιατί τη θεωρώ μια σημαντική πρωτοβουλία, στην παρουσία της ΕΛΑΣ στους χώρους που συχνάζουν νέοι δημιουργώντας αίσθημα πρόσθετης ασφάλειας από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, την εφαρμογή Safe Youth για όποτε κάποιος νέος ή νέα κινδυνεύει.
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες ωστόσο θα σταθώ σε τρεις:
Το Kids Wallet και τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του δραματικού εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Δίνει την ευκαιρία στον γονέα όχι να ελέγξει το περιεχόμενο αλλά να ρυθμίσει χρονικά αλλά και να λειτουργεί ως ψηφιακό μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Μας έχουν πει οι ειδικοί ότι ο έγκεφαλος του παιδιού αλλάζει στη φάση της προεφηβείας και όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο ή η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι μέρος αυτής της διαδικασίας
Ενθαρρύνω τους γονείς να αξιοποιήσουν το εργαλείο αυτό αλλά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους προβλήματίζει
Το δεύτερο που δίνω σημασία είναι στον ρόλο του αθλητισμού. Η άθληση μπορεί να αποτελέσει δημιουργική εκτόνωση και τι σημαίνει να λειτουργεί κανείς σε μια ομάδα και να ισορροπεί ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Να σπρώξουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό καθώς θέλοντας και μη όταν αθλούνται δεν έχουν προσβαση στον αθλητισμό και έτσι έχουμε με ένα σμπάρο δύο τριγώνια.
Το τρίτο αφορά την ψυχική υγεία. Χαίρομαι που τα παιδιά μιλάνε πιο πολύ αλλά απαιτεί και από την πολιτεία την ανάπτυξη τέτοιων δομών και υπηρεσιών, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε αλλά είναι προτεραιότητα