SelectedΠολιτική

Μεϊμαράκης στον Κινέζο αντιπρόεδρο: Κάνατε επενδύσεις σε περίοδο αστάθειας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Επίσκεψη πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Βουλή των Ελλήνων, τον οποίο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης και η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κίνας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα ενώ ο κ. Μεϊμαράκης  τίμησε τον Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, ως εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης αμοιβαίων αισθημάτων φιλίας.

Υποδεχόμενος τον κ. Du Qinglin, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε τα εξής:

Ευ. Μεϊμαράκης: «Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας. Με την επίσκεψη αυτή επιβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα και τον αμοιβαίο σεβασμό που υπάρχει, άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Έλληνες θαυμάζουν την Κίνα και τον πολιτισμό της και γι’ αυτό πάντα είχαμε άριστες σχέσεις, παρότι μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση.

Αισθανθήκαμε τη θερμή υποστήριξή σας κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων που πέρασε η ελληνική οικονομία. Δείξατε την εμπιστοσύνη σας στην Ελλάδα κατά την προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Κάνατε συγκεκριμένες προσπάθειες επενδύσεων σε μια περίοδο που υπήρχε μια αστάθεια και μια εικόνα που δεν ήταν καλή για την ελληνική οικονομία. Επίσης μας βοηθήσατε πάρα πολύ και με τις επισκέψεις σας, τουριστικές και πολιτιστικές. Και βέβαια και τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Έχουμε άριστες σχέσεις και με τον πρέσβη σας αλλά και με τον πρέσβη ο οποίος απήλθε. Τακτικά συζητούμε για νέες επενδύσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ελληνικό χώρο, διότι η χώρα μας, πλέον είναι ελκυστική για επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς. Όμως, πέραν αυτών απαιτούνται στενότερες σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων αλλά και πολιτιστικές και πνευματικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν ώστε Ελλάδα και Κίνα να έχουν μια κοινή κατεύθυνση και σε αυτούς τους τομείς.

Έχουμε συζητήσει ήδη με τον κ. πρέσβη για τα ζητήματα που απασχολούν στον τομέα της Παιδείας αλλά και του πολιτισμού και νομίζω θα υπάρχουν βελτιώσεις και σε αυτό.

Κοινοβουλευτικά γνωρίζετε ότι η Επιτροπή φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την Κίνα είναι η πολυπληθέστερη και προεδρεύει η βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Εξωτερικών, δήμαρχος Αθηναίων και τώρα είναι πρόεδρος στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βρισκόσαστε λοιπόν σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον με συναδέλφους από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκτιμούν την ιστορία σας, τον πολιτισμό σας και επιθυμούμε να έχουμε στενότερες σχέσεις με την Κίνα».

Στην ανταπάντησή του ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διάσκεψης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είπε τα εξής:  

Du Qinglin: «Επιτρέψτε μου, κ. Πρόεδρε, να μεταφέρω τους φιλικούς χαιρετισμούς και τις εγκάρδιες ευχές του Προέδρου της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης και του Προέδρου της Εθνικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης. Οι συνάδελφοί μου και εγώ χαιρόμαστε πολύ που επισκεπτόμαστε την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήδη, η φυσική ομορφιά, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας, αλλά και ο φιλόξενος ελληνικός λαός μάς έκαναν μεγάλη εντύπωση.

Χθες είχα την ευκαιρία να έχω μια θερμή και εποικοδομητική συνομιλία με τον Α΄Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τραγάκη, κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Ως δύο αρχαίοι πολιτισμοί, η μακραίωνη Ιστορία και ο λαμπρός πολιτισμός των δύο χωρών μας, καθώς και η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών, μας ενώνουν στενά και αποτελούν σταθερές βάσεις κατανόησης και συνεργασίας.

Θυμόμαστε ακόμα και σήμερα, καθαρά, ό,τι κατά την ίδρυση της νέας Κίνας οι Έλληνες εφοπλιστές έσπασαν το εμπάργκο και μετέφεραν αγαθά και εξοπλισμό που είχε μεγάλη ανάγκη ο κινεζικός λαός. Εδώ και σαράντα δύο χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι διμερείς σχέσεις μας πάντοτε αναπτύσσονται ομαλά με αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνης, η οποία ενισχύεται σταθερά, με ανταλλαγές υψηλού επιπέδου και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς να επεκτείνεται.

Φέτος τον Ιούλιο, ο Πρόεδρός μας  επισκέφθηκε τη Ρόδο, συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια  και οι ηγέτες των χωρών μας αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Επίσης ο Πρωθυπουργός μας επισκέφθηκε την Ελλάδα φέτος τον Ιούνιο όπου από κοινού με τον ομόλογό του Πρωθυπουργό της χώρας σας κ. Αντώνη Σαμαρά κατέληξαν σε κοινή συμφωνία επί πολλών θεμάτων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο εμπορικός όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε αύξηση 21,4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ το έργο στο λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει πρότυπο αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας.

Ευχαριστούμε εγκάρδια για την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στα θεμελιώδη θέματα της Κίνας, όπως αυτό που αφορά το Θιβέτ κ.ά. Ως φίλοι χαιρόμαστε πολύ διαπιστώνοντας ότι οι επιπτώσεις από την κρίση χρέους της Ελλάδας αμβλύνονται σιγά σιγά και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά σημεία. Ευχόμαστε ειλικρινά κάθε επιτυχία και ακόμα περισσότερη πρόοδο στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία, στις υποδομές, στις θαλάσσιες δραστηριότητες, στον πολιτισμό, στον τουρισμό κ.λπ. Η Κινεζική Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις με τη Βουλή των Ελλήνων και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε τις ανταλλαγές απόψεων σε όλους τους τομείς και μέσω των Επιτροπών και της Ομάδας Φιλίας των δύο κοινοβουλίων να προωθήσου με ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

You may also like

More in Selected