Διεθνή

Με σκιές και αβεβαιότητα κορυφώνονται οι ύστατες προσπάθειες για την Ουκρανία

E404264C6B4F2F5217BC76E1D385F5F3.jpgΤετραμερής τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, του ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο θα λάβει χώρα σήμερα Κυριακή, εν μέσω φόβων για αποτυχία της πρωτοβουλίας αλλά και διάστασης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Κορυφώνονται – αλλά με αβέβαιες προοπτικές επιτυχίας – οι προσπάθειες ανάσχεσης της εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Τετραμερής τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ, του ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο θα λάβει χώρα σήμερα Κυριακή, σε μια ύστατη προσπάθεια να δρομολογηθεί μια νέα εκεχειρία και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Παρίσι και Βερολίνο προωθούν ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο που φαίνεται να βασίζεται στην καταπατημένη εκεχειρία του Μινσκ, η οποία προέβλεπε διμερή κατάπαυση του πυρός, απόσυρση του βαρέος οπλισμού και έναν βαθμό πολιτικής αυτονομίας για τις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κερδίσει έδαφος από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία του Μινσκ, με το Κίεβο να εμφανίζεται αποφασισμένο να μην δεχτεί την οριοθέτηση οποιασδήποτε νέας αποστρατικοποιημένης ζώνης που θα αναγνωρίζει τα κέρδη των ανταρτών.

Μόνιμο αγκάθι είναι ο ρόλος της Ρωσίας στην κρίση. Σε μια δραματική κίνηση, το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Ποροσένκο έδειξε δημοσίως διαβατήρια και στρατιωτικές ταυτότητες Ρώσων στρατιωτών που – όπως είπε – αιχμαλωτίστηκαν σε ουκρανικό έδαφος, λέγοντας πως αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη της βαθιάς ρωσικής εμπλοκής στις ουκρανικές υποθέσεις.

«Σήμερα, ένας πρώην στρατηγικός εταίρος διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», είπε ο κ. Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βαρυσήμαντη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια του Μονάχου, όπου δίνουν το παρών πολλοί ηγέτες χωρών. Η Μόσχα αρνείται κάθε συμμετοχή στην κρίση.

Ο κίνδυνος της αποτυχίας και το κενό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Οι γαλλογερμανικές προσπάθειες πάντως επισκιάζονται από αβεβαιότητα, ανησυχία αλλά και το διαφαινόμενο χάσμα μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί έναντι της Μόσχας.

Μιλώντας το Σάββατο στη διάσκεψη του Μονάχου, η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε πως υπάρχει καμία εγγύηση πως η ειρηνευτική πρωτοβουλία θα πετύχει, τη στιγμή που ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτιμούσε πως το χρονικό πλαίσιο για να φανεί αν η Ευρωπαϊκή πρόταση θα αποφέρει καρπούς είναι μόνο «δυο ή τρεις μέρες».

Σε πιο ανησυχητικό ύφος, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε πως η γαλλογερμανική προσπάθεια συνιστά μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Παράλληλα όμως, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές πως δεν πιστεύει πως η ουκρανική κρίση μπορεί να επιλυθεί με ένοπλα μέσα, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής αμυντικού οπλισμού στα ουκρανικά στρατεύματα.

Μιλώντας επίσης στο Μόναχο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον συμφωνεί πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Κατέστησε ωστόσο σαφές πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την Ουκρανία. «Πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί την ειρήνη και [αντίθετα] έδωσε τακ, στρατιώτες και όπλα [στους ρωσόφιλους αντάρτες]», σχολίασε.

Νωρίτερα, ο διοικητής του NATO για την Ευρώπη, αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ εκτίμησε πως οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να απορρίψουν «την πιθανότητα της στρατιωτικής επιλογής».

Την ίδια στιγμή, σκληρή κριτική στην γαλλογερμανική προσέγγιση άσκησαν τα ρεπουμπλικανικά «γεράκια» της αμερικανικής Γερουσίας, Λίντσεϊ Γκέιχαμ και Τζον Μακέιν.

You may also like

More in Διεθνή