Με ένα γερό χαρτί στα χέρια του, μετά τη συμφωνία στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις και το lock out, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης επιστρέφει από τη Γενεύη για να αντιμετωπίσει αύριο Πέμπτη τους επικεφαλής της Τρόικας.
Στη σύσκεψη της Γενεύης υπό την αιγίδα του ILO ( διεθνές γραφείο εργασίας) επετεύχθη μια τριμερής συμφωνία με αστερίσκους καθώς η ΓΣΕΕ διαφώνησε με οποιαδήποτε αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Τα θέματα των συνδικαλιστικών ελευθεριών ( απεργία, συνδικαλιστικές άδειες, οργάνωση και χρηματοδότηση των συνδικάτων ) συμφωνήθηκε να συζητηθούν εν ευθέτω χρόνο στην Αθήνα με τη στήριξη του ILO.
Συγκεκριμένα σε κοινή γραμμή πλεύσης υπουργείο εργασίας, ΓΣΕΕ και εργοδότες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο και στην επαναφορά του lock out (ανταπεργία των εργοδοτών).
Το ILO στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις αποφάνθηκε μετά από συγκριτική μελέτη ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.
Η πλευρά των εργοδοτών έδωσε έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ,συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων πληροφόρησης και διαβούλευσης.
Επιπλέον οι κοινωνικοί εταίροι πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που αποφασίζει για τις ομαδικές απολύσεις και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το κοινό μέτωπο της Γενεύης ενδεχομένως να μη συγκινήσει την Τρόικα η οποία εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι το ΑΣΕ εγγυάται τη διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, εμμένοντας σε νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις.
Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να λάβει μεγαλύτερη περίοδο χάρητος πριν την «τελική κρίση» της Τρόικας με δεδομένο ότι για το ΠΑΣΟΚ το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
«Ανταπεργία»: Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, από τεχνικής άποψης διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν στην διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, δικαστικός έλεγχος, κλπ.).
Το θέμα του lock out υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα επαλειφθεί από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
«Συνδικαλιστική δράση»: η συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματκό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος με την επισήμανση ότι ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα , αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό νόμο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί αλλαγής, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του.
Ωστόσο οι εργοδότες επισήμαναν ότι ο νόμος χρήζει βελτίωσης καθώς υπάρχουν τομείς και περιοχές της Ελλάδας που εντοπίζονται πρακτικές στρέβλωσης του νόμου .
Αυτό σημαίνει ότι μένουν ανοιχτά ζητήματα όπως η διαδικασία λήψης απόφασης για την απεργία, η χρηματοδότηση των συνδικάτων και οι συνδικαλιστικές άδειες.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο ,συμφωνήθηκε οι κοινωνικοί εταίροι να αρχίσουν διάλογος για τα εκκρεμή θέματα στην Αθήνα , με τη στήριξη του ILO.
Η ΓΣΕΕ αποσαφήνισε ότι δε θα δεχτεί αλλαγή στη λήψη απόφασης για την απεργία ( με το 50%+1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων) υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας. Τονίστηκε από τους συνδικαλιστές δε ότι με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση, ο κοινωνικός διάλογος έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ έχουν διωχθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συλλογική αυτονομία.
Στη συνάντηση στα γραφεία του ILO ,συμμετείχαν οΥπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης , η Γ.Γ. κ Στρατινάκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος , από το ΣΕΒ κ Φέσσας και Κυριαζής , από την ΕΣΕΕ κ. Κορκίδης ,ΓΣΕΒΕΕ κ. Καβαθάς και από τον ΣΕΤΕ – κκ. Ανδρεάδης και Βερνίκος).