Ο Νεοδημοκράτης

Με Την Γνώση Της Πραγματικότητας Και Την Αισιοδοξία Της Θέλησης

CEBACEB1CEBDCF84CEB7CF82-7-235x300-1Γράφει ο Γιώργος Καντής, τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης στην Δ.Ε.Ε.Π Δωδεκανήσου και μέλος του μητρώου πολιτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Αιγαίο.

Φτάσαμε λοιπόν, στο στάδιο όπου θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού που μπήκε πριν δύο μήνες στη ζωή μας για να αλλάξει τα πάντα. Στη χώρα μας από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, επέλεξαν έχοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης αλλά και επίγνωση της δραματικής καταστάσεως, στην οποία άφησε το σύστημα υγείας επί τεσσεράμιση χρόνια η καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά καμώματα του κυρίου Πολάκη, να επιβάλλουν κάποια είναι αλήθεια “σκληρά ” μέτρα, βάζοντας πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έναντι της πολιτικής της ανοσίας της αγέλης, που επέλεξαν άλλα κράτη, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στους πίνακες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Τώρα λοιπόν που φτάσαμε σε αυτό το στάδιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, παρατηρούμε πως πληθαίνουν οι φωνές, που λένε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε, κατέστρεψε την οικονομία της χώρας και ότι και εμείς, θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό που έκαναν οι άλλες χώρες, δηλαδή την ανο(η)σία της αγέλης.

Ας πάμε λοιπόν, να δούμε κάποια στοιχεία, σύμφωνα με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Πριν να ξεκινήσουμε την ανάλυση μας, θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις οι οποίες είναι οι εξής:

α) Η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι ανυπολόγιστη και δεν χωράει αμφισβήτηση σε αυτό, το οποίο υπακούει στην κοινωνική ηθική.

β) Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας, που δεν βλέπουν μπροστά στο μέλλον και τώρα που γλυτώσαμε τα χειρότερα απόρροια της υπεύθυνης πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στο θέμα του κορονοϊού αγνοούν το τι μπορούσε να συμβεί σε αντίθετη περίπτωση και κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς.

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση μας, (αφήνοντας έξω το κομμάτι της ηθικής), με την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, όπως είπα και παραπάνω και με τις παραδοχές του μέσου όρου των Ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, γιατί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού βρήκε την Ελλάδα σε πολύ χειρότερη κατάσταση και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σαν σύστημα υγείας, από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Αν ακολουθούσαμε την ανο(η)σία της αγέλης σε βάθος (άγνωστου χρόνου) σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο θα νοσούσε το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Δηλαδή περίπου 5 εκ. άνθρωποι, από αυτούς το 6% θα χρειαζόταν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι. Ένα ποσοστό, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, της τάξης του 60%, δηλαδή περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι, θα απεβίωναν.

Είπαμε πιο πάνω, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανυπολόγιστη και έχει μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, σύμφωνα με τον ιδιαίτερο ελληνικό τρόπο ζωής. Οι Σουηδοί όμως, εκπόνησαν μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία η αξία της ανθρώπινης ζωής εκτιμάτε στα 3,7 εκ. ευρώ. Υπολογίστε τώρα, ότι κάθε ένας από αυτούς που θα χρειαζόντουσαν νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας, θα έμενε εκεί κατά μέσο όρο 20 ημέρες και ότι κάθε μέρα νοσηλείας κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ. Αν κάνετε αυτούς τους υπολογισμούς, για το κόστος των απωλειών ανθρώπινης ζωής, αλλά και των θεραπειών που θα απαιτούνταν και δείτε τα αστρονομικά νούμερα που βγαίνουν, θα καταλάβετε ότι και αυτό θα ήταν μια μεγαλύτερη ίσως καταστροφή της οικονομίας του ελληνικού κράτους. Και όλα αυτά με την παραδοχή ότι το σύστημα υγείας δεν θα κατέρρεε πράγμα το οποίο είναι απόλυτα σίγουρο, λόγω της κατάστασης που το είχε αφήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σκεφτείτε μόνο, ότι στην αρχή της κρίσης, είχαμε 400 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μέσα σε δύο μήνες έγιναν χίλια και συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Είναι γεγονός ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για όλους μας. Είναι όμως επίσης γεγονός πως την οικονομία μας θα την ξαναφτιάξουμε, αλλά οι άνθρωποι που θα χάνονταν δεν θα γυρνούσαν πίσω. Ο πόλεμος δεν τελείωσε και για να βγούμε επιτέλους νικητές, πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ατομική ευθύνη και την ίδια συλλογική συνείδηση και στην δεύτερη φάση της κρίσης του κορονοϊού.

Πρέπει να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε τις οδηγίες του κράτους και να το βοηθήσουμε να εφαρμόσει την ίδια υπεύθυνη πολιτική και στην ανοικοδόμηση της οικονομίας μας. Ας μη ξεχνάμε πως οι ειδικοί λένε, ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως ο κορονοϊός θα επανέλθει το φθινόπωρο και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μεσοδιάστημα για να ετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνετε και να γίνουμε πιο δυνατοί αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκτήσαμε και ως μονάδες και ως κοινωνία και ως χώρα, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη και παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους λαούς.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως όλοι μιλάνε για το πρώην κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, που τώρα έχει γίνει ο αριστούχος μαθητής και δείχνει τον δρόμο στους άλλους και αυτό είναι κάτι που το καταφέραμε όλοι μαζί και θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού χρησιμοποιώντας τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας μας, την αγάπη, την αλληλεγγύη την οικογένεια την Πίστη, και την σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη.

Επιστρέφουμε αλλά προσέχουμε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης