Η κίνηση της Μόσχας έρχεται υπό τη σκιά των σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών για μόνιμη τοποθέτηση αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη…
Με τη δημιουργία τριών νέων μεραρχιών που θα τοποθετηθούν κοντά στα δυτικά σύνορά της απαντά η Ρωσία στην απόφαση του NATO να ενισχύσει τη μόνιμη παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου.
Δύο μεραρχίες θα τοποθετηθούν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία καλύπτει τη μεθόριο με τις Βαλτικές χώρες και τη Πολωνία. Η τρίτη θα τοποθετηθεί στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Γεωργία και ελέγχει την προσαρτημένη Χερσόνησο της Κριμαίας.
Η κίνηση της Μόσχας έρχεται υπό τη σκιά των σχεδίων των Ηνωμένων Πολιτειών για μόνιμη τοποθέτηση αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο την αποτροπή τυχόν ρωσικής επεκτατικότητας.
Το Πεντάγωνο ήδη σχεδιάζει να στείλει στην περιοχή περίπου 4.200 αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα κατανεμηθούν ανάμεσα στα έξι ανατολικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ δήλωσε μάλιστα χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει την αποστολή ακόμα 4.000 ανδρών στην περιοχή, με περιστρεφόμενες τοποθετήσεις.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σοΐγκου δεν αναφέρθηκε στον αριθμό των ανδρών που θα διαθέτει η κάθε μία από τις νέες ρωσικές μεραρχίες. Τον Ιανουάριο πάντως, όταν είχε γίνει για πρώτη φορά γνωστό πως η Μόσχα μελετά τη δημιουργία τριών νέων μονάδων στη δυτική κατεύθυνση, ρωσικά πρακτορεία μετέδιδαν πως η κάθε μία θα έχει δύναμη 10.000 ενστόλων.
Η επέκταση του NATO στα εδάφη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης αποτελεί ένα θέμα μόνιμης και σοβαρής τριβής μεταξύ της Συμμαχίας και της Μόσχας, η οποία κατά τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηρίσει το NATO ως στρατηγική απειλή για τα συμφέροντά της.