Οικονομία

Μέχρι το τέλος του 2015 νέος νόμος για ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν τα βασικά ζητήματα στις σημερινές συζητήσεις των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που διεξάγονται στο ξενοδοχείο Χίλτον, παραλλήλως με τις διαπραγματεύσεις των κυρίων Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να εμπλέξει στις συζητήσεις διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, προσδοκώντας να ισχυροποιήσει τις θέσεις της απέναντι στην επιχειρηματολογία των δανειστών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία». Το ίδιο χρονοδιάγραμμα, κατά πληροφορίες, συμφωνήθηκε και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων όπου ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει περάσει μέχρι το τέλος του 2015.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά:

– Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο. Το θέμα είχε «παγώσει» καθώς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με έκθεσή του υπερασπίστηκε το καθεστώς που ισχύει σήμερα με τον αναβαθμισμένο  ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας υπό τον γενικό γραμματέα Εργασίας το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα για απολύσεις.  Ο διεθνής οργανισμός είχε δεσμευτεί ότι θα εποπτεύει τη λειτουργία του οργάνου ώστε να παραμείνει αξιόπιστο και ευέλικτο.

– Κατάργηση των τριετιών οι οποίες με βάση το μνημόνιο παραμένουν «παγωμένες»  τουλάχιστον για 10 χρόνια έως το 2022 μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.  Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος  με το κατώτατο ημερομίσθιο που πρόλαβε να συμπληρώσει πριν από τα μνημόνια 9 χρόνια δουλειάς  και εισπράττει σήμερα 761,82 ευρώ, θα επιστρέψει στο μισθό των 586 ευρώ χάνοντας 175.82 ευρώ το μήνα.

– Αλλαγή του πλαισίου σε σχέση με την προκήρυξη απεργιών. Οι θεσμοί ζητούν  η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία 50% + 1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

– Επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης. Η απεργία στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προκηρύσσεται 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της (σήμερα απαιτείται 24ωρη προθεσμία).

– Εφαρμογή του λοκ άουτ (προσωρινό κλείσιμο μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση στην απεργία των εργαζομένων)

– Εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 που ισχύει επί 32 έτη.

– Ειδικότερα έχει ζητηθεί η άρση της προστασίας των συνδικαλιστών έναντι των απολύσεων, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών και η αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των συνδικάτων.

You may also like