Ο αριθμός των μεταναστών της ΕΕ που αιτήθηκε για τη βρετανική υπηκοότητα αυξήθηκε, από 4.179 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε 5.245 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Θεαματικά έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις για βρετανική υπηκοότητα λίγο πριν το δημοψήφισμα που θα λάβει χώρα στη Βρετανία και θα κρίνει το μέλλον της χώρας.
Από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον άρχισε διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες, πριν από έξι μήνες, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά το ένα τέταρτο.
Οι ερωτήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι δικηγόροι φανερώνουν ότι είναι ασαφές το τι θα πράξουν αυτοί οι «νέοι Βρετανοί» σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του Ιουνίου είναι υπέρ του Brexit.
Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία δόθηκαν στους The Times ύστερα από αίτημά τους, δείχνουν ότι ο αριθμός των μεταναστών της ΕΕ που αιτήθηκε για τη βρετανική υπηκοότητα αυξήθηκε, από 4.179 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε 5.245 κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Οι αιτήσεις από τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους αυξήθηκαν κατά 42% από 784 έφτασαν τους 1.119 ενώ οι αιτήσεις από τους πολίτες των οκτώ ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών αυξήθηκαν κατά 34%, από τους 1.810, 2.433 άνθρωποι έκαναν αίτηση για την υπηκοότητα το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία έρχονται μετά από την αποκάλυψη ότι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια μετανάστες μετακόμισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εσωτερικό της ΕΕ μέσα σε εννέα χρόνια.
«Υπάρχει μια γενική ανησυχία για την αβεβαιότητα της κατάστασης και μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του Brexit», δήλωσε στους Times μια δικηγόρος.
«Ωστόσο, προσπαθούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι η κυβέρνηση για κάποιο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει μια διαδικασία μετάβασης για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρ ‘όλα αυτά πολλοί από αυτούς απλά θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι», όπως τόνισε.