Ελλάδα

Μεγάλη κομπίνα με «μαύρο» χρήμα σε ανταλλακτήριο στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου-Πως έστειλαν 4,5 εκ. στη Μέση Ανατολή

trapezes-xrimata-daneia-660_14.jpg

Πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν κρυφά προς χώρες του αραβικού κόσμου από παράνομο ανταλλακτήριο που λειτουργούσε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Εντοπίστηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Θησέας» και ερευνήθηκε από αστυνομικούς της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας.

Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αφγανιστάν, 24 και 30 ετών, υπάλληλοι του ανταλλακτηρίου, καθώς και μια 30χρονη Ελληνίδα που εμφανίζεται ως νόμιμη ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Δύο ακόμη μέλη της σπείρας, επίσης Αφγανοί, αναζητούνται.

Πως είχε στηθεί η κομπίνα

Οι καταζητούμενοι μαζί με τους ομοεθνείς συγκατηγορουμένους τους λειτουργούσαν ως «προπομποί». Συνόδευαν τους πελάτες του ανταλλακτηρίου κατά τη μετάβαση και αποχώρησή τους από το κατάστημα, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν παρακολουθούνται από την αστυνομία. Για τη μεταφορά των χρημάτων από την Ελλάδα προς χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν τη δημοφιλή στον αραβικό κόσμο μέθοδο διακίνησης «μαύρου» χρήματος «Hawala» («σύρμα» στα αραβικά). Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων, η Αλ Κάιντα για τη χρηματοδότηση των αυτόνομων πυρήνων της. Βασίζεται σε δίκτυο ανθρώπων εγκατεστημένων σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι διακινούν χρήματα χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, εάν ένας μετανάστης που ζει στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, καταβάλλει το ποσό στον μεσολαβητή, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποιεί «συνάδελφό» του στο εξωτερικό. Ο τελευταίος κάνει την πληρωμή στον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα.

Εκτός της παράνομης μεταφοράς χρημάτων, τα μέλη του κυκλώματος τροφοδοτούσαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα αλλοδαπούς πελάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ διέθεταν προς πώληση και κάρτες sim ενεργοποιημένες σε ονόματα αγνώστων ατόμων.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν 47.600 ευρώ και 2.300 δολάρια σε μετρητά, καθώς και περίπου 5.000 έγγραφα (καταθετήρια και εντολές πληρωμών) που αποδεικνύουν μεταφορά ποσού πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ προς Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Σομαλία και αλλού.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα