Το αποτέλεσμα της θετικής πορείας του τουρισμού στην ανάπτυξη θα γίνει γνωστό με την ανακοίνωση της εξέλιξης του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη Δευτέρα.
Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο τουρισμός ανέκτησε για φέτος και για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, το περίπου 55% του τζίρου που είχε πριν την πανδημία, δηλαδή το ίδιο διάστημα του 2019, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 9,9 δισ. ευρώ. Το ίδιο τρίμηνο του 2020, παρότι η αγορά ήταν ανοιχτή μετά το πρώτο σκληρό lockdown της οικονομίας για λόγους κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο τουρισμός δεν λειτούργησε παρά μόνο όπου ο επιχειρηματίας ανέλαβε ο ίδιος το ρίσκο να ανοίξει τη μονάδα του.
Πέρσι στο σύνολο της τουριστικής περιόδου, ο τζίρος από τη “βαριά βιομηχανία της χώρας” ανέκτησε περίπου το 25% του τζίρου του 2019, δηλαδή περίπου 4,5 δισ ευρώ. Το ίδιο διάστημα, το ΑΕΠ “βυθίστηκε κατά 10%. Την περίοδο εκείνη, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση εντός Ευρωζώνης, ακριβώς επειδή ο τουρισμός με λίγες εξαιρέσεις δεν λειτούργησε. Συνεπώς η μεταβολή του ΑΕΠ θα είναι θετική καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κέρδισε φέτος τουλάχιστον 5,5 δισ. για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Παράλληλα με τον τουρισμό, το τρίτο τρίμηνο του 2021 είχαμε διψήφιες αυξήσεις σε λιανικές πωλήσεις, εξαγωγές, οικοδομική δραστηριότητα και επενδύσεις που συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, θα υπολείπεται του 16,2% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Τούτο διότι, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, συγκρίθηκε με το ίδιο διάστημα του 2020 όταν ίσχυε το πρώτο καθολικό lockdown για την οικονομία. Επιπλέον με εξαίρεση τον τουρισμό την ίδια περίοδο του 2020 είχαμε επίσης αύξηση σε οικοδομική δραστηριότητα και εξαγωγές.
Ωστόσο, ο τουρισμός, ειδικά για φέτος, μετά την επέκταση της τουριστικής σεζόν και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, θα βελτιώσει και την πορεία του ΑΕΠ και για το τέταρτο τρίμηνο. Το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου εκτός από τα πρόσθετα έσοδα από τουρισμό έχει και το πλεονέκτημα, ότι θα συγκριθεί με την ίδια περίοδο του 2020, όταν μετά από περίοδο τοπικών lockdown τον περασμένο Οκτώβριο, πέρασε στο δεύτερο οριζόντιο lockdown για όλη τη χώρα.
Νέα αναθεώρηση ενόψει
Με αυτά τα δεδομένα, στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να έχουμε άλλη μια αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος από το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε επίπεδα πάνω από το 7%, αφού για άλλη μια φορά θα υπάρχουν στοιχεία που θα το τεκμηριώνουν.
Το ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να περιμένει και τη δημοσίευση των στοιχείων του τετάρτου τριμήνου πριν οριστικοποιήσει τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ. Το μέγεθος που θα παίξει τον ρόλο του “μετρητή της ανάπτυξης” θα είναι τα δημόσια έσοδα. Τα χρήματα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία ως το τέλος Φεβρουαρίου μπορούν με μια αναγωγή τους στο σύνολο της δραστηριότητας να δώσουν μια αρκετά ακριβή πρόβλεψη για το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου και κατ επέκταση και του ΑΕΠ όλης της χρονιάς.