Νέες πιέσεις ασκεί αιφνιδιαστικά το κουαρτέτο στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αμφισβητώντας τους υπολογισμούς τις κυβέρνησης, ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί -αύξηση εισφορών υπέρ υγείας και αύξηση των ορίων ηλικίας- καλύπτεται ο στόχος για εξοικονόμηση 0,6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης και υπολείπεται η λήψη μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της μνημονιακής δέσμευσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ για το 2016)
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων, καθώς έχει απορριφτεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Για να εξοικονομηθεί το ποσό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μειωθούν κατά 15% οι συντάξεις άνω των 800 ευρώ. Την ίδια εκτίμηση είχαν, άλλωστε, εδώ και δύο μήνες και οι ειδικοί στην ασφάλιση που «μιλούσαν» την γλώσσα των αριθμών.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τεχνοκράτες από την πλευρά των δανειστών, θα πρέπει να υποστούν βαριές απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή να αποφασιστεί οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το κουαρτέτο έχει δεχθεί ότι η χώρα κάλυψε το στόχο για εξοικονόμηση 0,6% της δαπάνης, ενώ για το θέμα της αύξησης των εισφορών τονίζει ότι το μείγμα εναλλακτικών λύσεων που προτείνει ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις δεν αφορά στην αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζόμενων (0,50 για τους εργοδότες, 0,50 για τους εργαζόμενους).