Διεθνή

Μείζονα πρόκληση για την Γερμανία το μεταναστευτικό δηλώνει η καγκελάριος (upd)

C2B230A008C2C7B6566720D79E520EB9.jpgΔεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα, προειδοποιεί η Άγκελα Μέρκελ και καλεί τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή. Για διακινδύνευση των παγκόσμιων δικαιωμάτων του πολίτη – θεμελιώδη δεσμού της ΕΕ κάνει λόγο η καγκελάριος, η οποία ζητά εκ νέου να τεθούν ποσοστώσεις υποδοχής για κάθε κράτος μέλος και να ελαφρυνθεί η Ιταλία. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι η Γερμανία είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει την κρίση και τονίζει την μηδενική ανοχή στην ακροδεξιά.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια μείζονα πρόκληση για τη Γερμανία η οποία δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ευελιξία και υπομονή.

“Βρισκόμαστε μπροστά από μια τεράστια εθνική πρόκληση. Θα είναι μια κεντρική πρόκληση όχι μόνο για ημέρες ή μήνες, αλλά για μια μακρά χρονική περίοδο“, δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο σήμερα, Δευτέρα.

“Η γερμανική επιμέλεια είναι σπουδαία, όμως αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι γερμανική ευελιξία”, πρόσθεσε.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ οφείλει να “προχωρήσει” στην απάντησή της στη μεταναστευτική κρίση, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να “σπάσει” τον θεμελιώδη δεσμό της με τα “παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη“.

“Τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη ήταν έως τώρα στενά δεμένα με την Ευρώπη και την ιστορία της, ως θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Ευρώπη αποτύχει στην κρίση των προσφύγων, ο δεσμός αυτός με τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη θα σπάσει”, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αν η Ευρώπη αποτύχει στην κρίση των προσφύγων, ο δεσμός αυτός με τα παγκόσμια δικαιώματα του πολίτη θα σπάσει, θα καταστραφεί και αυτό δεν θα είναι πλέον η Ευρώπη την οποία εκπροσωπούμε, δεν θα είναι πλέον η Ευρώπη της οποίας οφείλουμε σήμερα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον ιδρυτικό μύθο“, δήλωσε ακόμη η Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η καγκελάριος ζήτησε για μια ακόμη φορά να υπάρξουν ποσοστώσεις υποδοχής ανά ευρωπαϊκή χώρα για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη, μια ιδέα που απορρίπτεται από πολλά κράτη. Η Γερμανία αναμένει ότι θα χρειαστεί να υποδεχθεί φέτος 800.000 αιτούντες άσυλο, τετραπλάσιους απ’ ό,τι το 2014.

“Αν δεν επιτύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των προσφύγων στην Ευρώπη), τότε θα τεθεί ζήτημα για το μέλλον της ζώνης (ελεύθερης κυκλοφορίας) του Σένγκεν. Δεν το θέλουμε αυτό”, δήλωσε.

“Γνωρίζω πως ορισμένες χώρες έχουν ορισμένες θέσεις”, πρόσθεσε και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν “μια κατεύθυνση όσο το δυνατόν πιο κοινή”.

Όμως “αν αρχίσουμε να λέμε δεν θέλω μουσουλμάνους (…), αυτό δεν μπορεί να είναι καλό”, δήλωσε επισημαίνοντας πως η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στην αρχή της “αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος”.

Η ίδια δήλωσε επίσης πως “πρέπει να αφαιρεθεί βάρος από την Ιταλία“, καθώς η Ρώμη δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν μέσω της Μεσογείου.

Η Μέρκελ δήλωσε εξάλλου πως η Γερμανία είναι αρκετά “ισχυρή” για να ξεπεράσει την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. “Η οικονομία μας είναι σταθερή, η αγορά εργασίας μας ειναι ισχυρή και μάλιστα έτοιμη να απορροφήσει (εργατικό δυναμικό)”, δήλωσε η καγκελάριος.

Η ίδια ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου μια σειρά μέτρων για την προσαρμογή της γερμανικής νομοθεσίας στην κατάσταση, ώστε να επιταχυνθούν κυρίως η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, η αρωγή και η στέγαση των προσφύγων.

Τέλος η κυρία Μέρκελ υποσχέθηκε για μια ακόμη φορά πως δεν θα υπάρξει η παραμικρή “ανοχή” έναντι της ακροδεξιάς, καθώς οι ρατσιστικές ενέργειες έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας παράλληλα την “υπερηφάνεια και την ευγνωμοσύνη” της για τους “αναρίθμητους” ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες στη Γερμανία.

You may also like

More in Διεθνή