Η Ανοιξη μπήκε πια για τα καλά και τα νεοκλασικού τύπου σανδάλια, φαίνεται πως κάνουν δυναμική επανεμφάνιση. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν στο ασανσέρ συναντήσετε μία δυναμική αμαζόνα…
Η ιστορία του σανδαλιού
Τα σανδάλια ξεκίνησαν ως χρηστικό είδος υπόδησης, ως κάτι σταθερό που προστάτευε το πόδι κατά το περπάτημα. Γρήγορα όμως μετεξελίχθηκε ως σύμβολο φύλου, κοινωνικού status και μόδα.
Στις απεικονίσεις τους στην τέχνη -αρχαία και σύγχρονη-, τα σανδάλια τα φορούν θεοί και βασιλιάδες και στην αρχαία Ρώμη ταυτίστηκαν με τον πολιούχο τους θεό Απόλλωνα.
Ανάμεσα στους φτωχούς, τα υποδήματα ήταν δείκτης καταξίωσης. Μία κυρία της υψηλής κοινωνίας στις εκδρομές της συνοδεύονταν από την υπηρέτριά της η οποία κουβαλούσε μαζί της την «σανδαλοθήκη» που περιείχε υποδήματα σε διάφορα σχέδια για την κάθε περίσταση. Όπως και σήμερα, τα σανδάλια κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια, χρώματα και φτιαγμένα από διάφορα υλικά.
Αν και τα σανδάλια ήταν δημοφιλή στις παραλίες, ως ένα είδος που μπορεί κανείς να αγοράσει από ένα παραθαλάσσιο μέρος κατά την καλοκαιρινή του απόδραση ή ως ενθύμιο ενός μονομάχου στις διακοπές του, ακόμα δεν είχε πάρει τη θέση που τους άρμοζε στο χώρο της μόδας μέχρι τη δεκαετία του ’60 που στη μόδα ήρθαν οι μίνι φούστες.Τότε τα λουριά από τα σανδάλια που αγκάλιαζαν γύρω-γύρω την γάμπα ήρθαν να συμπληρώσουν τις μίνι φούστες και να τραβήξουν την προσοχή από τον κοντό ποδόγυρο χαμηλά μέχρι τον αστράγαλο. Τα σανδάλια αποθεώθηκαν τις δεκαετίες ’60 και ’70 μέσα από τη Space Age εποχή και το κίνημα των χίπις που έλκονται από τις κλασικές ρίζες αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Το 1968, η Vogue, αφιέρωσε πολλές σελίδες για να παρουσιάσει τα σανδάλια, είχε προηγηθεί η φουτουριστική σειρά της Paco Rabanne με τίτλο «laced all the way».
Αν και ποτέ τα σανδάλια δεν βγήκαν από τη μόδα, κάθε ‘Ανοιξη φαίνεται να αναγεννιούνται σε χρώματα, σχέδια και υλικά. Στη Vogue η Sarah Mower γράφει ότι η επανεμφάνιση των σανδαλιών είναι μία «φεμινιστική συνείδηση που παραβιάζει τα σύνορα των επιδείξεων μόδας». Όπως λέει ένα flat strap-on σανδάλι μπορεί να εξωτερικεύσει τη Ζήνα που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα, ενώ ένα ψηλοτάκουνο ζευγάρι μπορεί να της προσδώσει όψη θεάς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, τα ψηλοτάκουνα σανδάλια εμφανίστηκαν αιώνες πριν, στην αρχαία Ελλάδα, όταν ο Αισχύλος έφτιαξε ένα τακούνι – σφήνα για να δώσει έναν… άλλο αέρα στη γυναικεία εμφάνιση.
Τα σανδάλια Μελισσινού που αγάπησαν οι Beatles, η Κάλλας, η Τζάκι αλλά και η Κέιτ Μος…
Πρωτοπόρα στον χώρο των σανδαλιών στην Ελλάδα η οικογένεια Μελισσινού. Ο Παντελής Μελισσινός, τρίτη γενιά σανδαλοποιού, έχει το εργαστήριό του στο κέντρο της Αθήνας. Από το κατάστημα Μελισσινός έχουν αγοράσει σανδάλια οι Beatles, η Μαρία Κάλλας, η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, ο Νουρέγιεφ, η Κέιτ Μος και η Σοφία Λόρεν.
Το κατάστημα πρωτολειτούργησε, από τον παππού Γιώργο Μελισσινό, το 1920 φτιάχνοντας ορειβατικά, δερμάτινα μποτάκια και γυναικεία παπούτσια. Ο μπαμπάς, Σταύρος, συνέχισε την παράδοση και ήταν αυτός που στράφηκε στην κατασκευή σανδαλιών όταν στις αρχές του ’60 ήρθε μια Αγγλίδα χορογράφος και του ζήτησε να της φτιάξει μερικά σανδάλια, σαν τα αρχαιοελληνικά για μια παράσταση. Αυτό ήταν και η αρχή να γεμίσει το κέντρο της Αθήνας με καταστήματα που έφτιαχναν και πωλούσαν σανδάλια.
Τα αρχαιοελληνικά σανδάλια που αγαπά το Χόλιγουντ
Σήμερα, η Χριστίνα Μαρτίνη φτιάχνει τα δικά της αρχαιοελληνικά σανδάλια. Η ίδια ξεκίνησε από το γνωστό οίκο Chloé, πέρασε από τoν Louis Vuitton και τον Balenciaga μέχρι να δημιουργήσει το 2011 το δικό της Ancient Greek Sandals, στην Κέρκυρα.
Τα σανδάλια της Χριστίνας Μαρτίνη έχουν γίνει διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο κι έχουν φορεθεί από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής. Μαντόνα, Γκουίνεθ Πάλτροου, Ελ Μακ Φέρσον, Ριάνα, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι μερικές από αυτές. Το κόνσεπτ απλό, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένο. Αρχαία ελληνικά σανδάλια, φτιαγμένα στην Ελλάδα από πρώτης ποιότητας δέρματα.